Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Νέα Εποχή Πάμε μαζί στη “νέα εποχή” του Δήμου Πλατανιά
Πάμε μαζί στη “νέα εποχή” του Δήμου Πλατανιά

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»

Μάλεμε 8-9-10

Αγαπητοί μου συμπολίτες και συμπολίτισσες.

         Διανύουμε μια περίοδο κρίσης, ύφεσης και αβεβαιότητας. Μια περίοδο στην οποία δυστυχώς προδιαγράφεται όξυνση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων στη χώρα και τον τόπο μας. Με την παρατεταμένη κρίση περιορίζεται η οικονομική δραστηριότητα και επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, αυξάνεται η ανεργία, πλήττονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όπως και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Στα παλιά προβλήματα και αδιέξοδα των παραγωγικών τομέων και της οικονομίας της περιοχής μας προστίθενται και νέα.

         Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, είναι επιβεβλημένο να σταθούμε απέναντι στα προβλήματα, ως Κοινωνία και ως Αυτοδιοίκηση προτάσσοντας τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης. Η παραίτηση και η ιδιώτευση είναι ότι χειρότερο. Έχουμε χρέος όλοι μαζί ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ν’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

         Σε αυτές συνθήκες, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη μιας ισχυρής, μαχητικής, αποτελεσματικής και κοινωνικά ευαίσθητης Δημοτικής Αρχής που θα σταθεί δίπλα στην δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία. Μιας Δημοτικής Αρχής που στο κέντρο της πολιτικής της θα είναι οι τοπικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον, που θα σταθεί αλληλέγγυα στους δοκιμαζόμενους πολίτες, σύμμαχος με τη κοινωνία και τις συλλογικές δημιουργικές πρωτοβουλίες της, δίπλα στα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων του τόπου μας.

         Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», επιδιώκονται σημαντικές αλλαγές στην συγκρότηση, στη λειτουργία και στον χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης. Ο νέος Δήμος Πλατανιά στο μέλλον θα είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με τους σημερινούς Δήμους που συνενώνονται, όχι μόνον σ’ ότι αφορά την έκταση, το μέγεθος και την σύνθεση του πληθυσμού του, αλλά και για τα δημοτικά αντικείμενα και τα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί.

         Η νέα αυτή πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την περιοριστική πολιτική χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης, επιβάλλει μια Δημοτική Αρχή αποτελεσματική, ικανή να προωθήσει σχέδια τοπικής ανάπτυξης, αυστηρή και δίκαιη στην διαχείριση της καθημερινότητας και αποφασισμένη να διαφυλάξει τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του Δήμου. Μια Δημοτική αρχή που θα ενώνει -και όχι να διαιρεί- τον χώρο και τους ανθρώπους του νέου Δήμου, που να μπορεί να δώσει διέξοδο και συνολικές λύσεις στα τοπικά προβλήματα. Μια Δημοτική αρχή που θα υπηρετεί το συνολικό και συλλογικό συμφέρον χωρίς διαχωρισμούς, αλλότριους σκοπούς κι επιδιώξεις.

Πρέπει να φύγομε από την κατάσταση της προχειρότητας, της μετριότητας και της αδιαφάνειας. Στην νέα περίοδο πρέπει να κλείσομε πίσω μας την πόρτα στο παλιό και ξεπερασμένο. Να διαγράψομε τις καταστάσεις της αναξιοπιστίας, ευνοιοκρατίας, πελατειακών σχέσεων και κομματικών περιχαρακώσεων. Να ξαναρχίσομε απ’ την αρχή και να βάλομε τα θεμέλια ενός σύγχρονου, ανοικτού κι αποτελεσματικού Δήμου.

         Μπροστά στις Δημοτικές εκλογές, χρειάζεται μια νέα πολιτική δημοτική κίνηση μ’ ένα νέο συλλογικό όραμα και μια στρατηγική για τη περιοχή μας, που να βάζει τις βάσεις για την υπέρβαση της κρίσης, αναδεικνύοντας τις αξίες της δίκαιης και αλληλέγγυας κοινωνίας, της οικολογικής ισορροπίας, των αδιαπραγμάτευτων δημόσιων αγαθών.

         Χρειάζεται η συλλογική διαμόρφωση ενός συγκροτημένου και ρεαλιστικού προγράμματος που να καλύπτει όλες τις περιοχές του νέου Δήμου, όλους τους δημοτικούς τομείς, όπως και τα συμφέροντα πλατύτερων στρωμάτων και όχι μια αποσπασματική και επιλεκτική αναφορά σ’ αυτά.

         Χρειάζεται μια νέα πλατιά συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που να καλύπτει το σύνολο του νέου δήμου. Μια συσπείρωση που θα δίνει χώρο και πρωτοβουλία στους νέους να ενταχθούν δημιουργικά στο πεδίο της κοινωνικής συλλογικής πράξης και προσφοράς.

         Χρειάζεται μια ομάδα με αποδεδειγμένες ικανότητες, γνώσεις και εμπειρίες για να μπορεί να διαχειριστεί την νέα δύσκολη και απαιτητική κατάσταση.

         Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

         Οικοδομούμε τη νέα πολιτική δημοτική κίνηση μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά. Δημιουργούμε μια δημοτική κίνηση η οποία δεν σχεδιάστηκε και δεν καθοδηγείται από κομματικά γραφεία. Μια κίνηση που δεν έχει υπογράψει κανένα γραμμάτιο με μηχανισμούς εξουσίας.

         Οικοδομούμε μια κίνηση που συσπειρώνει δραστήριους και ικανούς πολίτες με θέληση για προσφορά και δημιουργία στη βάση ενός κοινά αποφασισμένου προγράμματος δράσης στο νέο Δήμο.

         Δημιουργούμε μια κίνηση, που στοχεύει να φέρει στο Δήμο την διαφάνεια, την δημοκρατική λειτουργία και την ισονομία.

         Οικοδομούμε μια δημοτική κίνηση η οποία να μπορεί να αναλάβει από θέση πλειοψηφίας την Δημοτική Αρχή και να εργαστεί ώστε αλλάξει τα πράγματα. Μια κίνηση που θα εγγυηθεί μια δημιουργική περίοδο στον νέο Δήμο Πλατανιά.

            Το όνομά της είναι: «Νέα Εποχή, Ανεξάρτητη Κίνηση Δήμου Πλατανιά».

         Δημιουργούμε την κίνηση που θα ενώσει τον Δήμο και τους ανθρώπους του στη βάση ενός προγράμματος «συμβολαίου» και με ευθύνη θα παλέψει μαζί τους τις δύσκολες καταστάσεις που διαμορφώνονται.

         Το πρόγραμμά μας θα είναι ένας «οδικός χάρτης», για την ανασυγκρότηση του Δήμου και την ανάκαμψη και αναγέννηση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, για μια νέα πορεία προς το μέλλον.

Φιλοδοξούμε να θέσουμε στο Δήμο τα θεμέλια για το αύριο.

         Ο νέος Δήμος Πλατανιά χρειάζεται από την αρχή συνολικό σχεδιασμό. Χρειάζεται οριζόντιες πολιτικές που να καλύπτουν όλη του την έκταση.

         Οι βασικές προτεραιότητες που μαζί θα συναποφασίσουμε και θα αναλύσομε αργότερα στο πρόγραμμα, προτείνεται να είναι:

·          Η ισόρροπη ανάπτυξη του συνόλου του Δήμου. Η ενότητα και η αλληλεγγύη των περιοχών και η αποτροπή της αποξένωσης και περιθωριοποίησης των τοπικών Κοινοτήτων.

·          Η ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας, ώστε να καταστούν βιώσιμες στο μέλλον.

·          Η παραπέρα ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας, η βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων.

·          Η διασύνδεση του Τουρισμού και της Γεωργίας, η διασύνδεση της παράκτιας τουριστικής περιοχής με την ενδοχώρα.

·          Η προστασία και η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου.

·          Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης νερού και η αναδιοργάνωση των συστημάτων υδρο-άρδευσης.

·          Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος της παράκτιας ζώνης.

·          Ο σχεδιασμός και η ανάπλαση της παράκτιας περιοχής.

·          Η κοινωνική συνοχή και η υποστήριξη των αδύνατων κοινωνικών ομάδων, ειδικά της τρίτης ηλικίας με βοήθεια στο σπίτι.

·          Η υποστήριξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η ενίσχυση της σχολικής στέγης.

·          Η υποστήριξη των νεολαιίστικων, των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και η ανάπτυξη των υποδομών τους.

·          Η αναδιοργάνωση των δημοτικών Υπηρεσιών και Εταιρειών του νέου Δήμου και η ανάπτυξή τους ώστε ο Δήμος με αυτοτέλεια να ασκεί και να υποστηρίζει τις αρμοδιότητές του στο μέλλον.

         Φιλοδοξούμε ν’ αλλάξομε όλοι μαζί τα δημοτικά μας πράγματα. Φιλοδοξούμε να διαδραματίσομε ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο στην πορεία και στο μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας.

         Η ευημερία και η πρόοδος του τόπου μας δεν είναι αυτονόητα δώρα που θα μας χαρίσουν κάποιοι άλλοι, αλλά κατακτήσεις της δικής μας γνώσης και εμπειρίας, της δικής μας συνεργασίας και συμπόρευσης, της δουλειάς και του αγώνα που πρέπει να κάνομε.

         Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση κι αποφασιστικότητα για να διαμορφώσουμε μια νέα δημοκρατική πλειοψηφία στο Δήμο Πλατανιά.

         Καλούμε όλους τους δημότες και τις δημότισσες που αγωνιούν για τον τόπο μας και προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον, να σκεφτούν την επόμενη μέρα του νέου Δήμου Πλατανιά και να έρθουν μαζί μας.

Το σύνθημά μας είναι: Πάμε μαζί στη “νέα εποχή” του Δήμου Πλατανιά.

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr