Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Νέα Εποχή Οι προτάσεις μας για την αγροτική οικονομία
Οι προτάσεις μας για την αγροτική οικονομία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Αγοραστάκης,  συνοδευόμενος από υποψήφιους Συμβούλους του συνδυασμού του «Ανεξάρτητη Κίνηση Δήμου Πλατανιά, Νέα Εποχή» Γιάννη Ιγγλεζάκη, Μιχάλη Κοκολάκη  και Γιώργο Φρατζεσκάκη, επισκέφτηκαν σήμερα Δευτέρα 11/10/2010 τον Διευθυντή του ΜΑΙΧ κ. Αλκίνοο Νικολαϊδη, τον Διευθυντή τoυ Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς Χανίων κ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη , τον Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ. Λευτέρη Ντουντουνάκη και συνομίλησαν μαζί τους και με υπηρεσιακους παραγοντες για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή του νέου δήμου Πλατανιά και της συνεργασίας των επιστημονικών Ιδρυμάτων και Φορέων του Νομού με την Αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργος Αγοραστάκης παρουσίασε στους συνομιλητές του τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής του για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας και της αναγκαίας συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης που πρέπει να υπάρχει με τα επιστημονικά Ιδρύματα και Φορείς της περιοχής. Στο τέλος σε δηλώσεις του μεταξύ των άλλων είπε:

 

 

«Στην γεωργία, ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων βρίσκεται σε χρόνια κρίση, γεγονός που θέτει επιτακτικά το ζήτημα της ανασυγκρότησης της σε σύγχρονες βάσεις. Έχει αποδειχθεί ότι ο συμβατικός τρόπος παραγωγής και διάθεσης των αγροτικών μας προϊόντων είναι αδιέξοδος. O ανταγωνισμός στην ελεύθερη και παγκοσμιοποιημένη αγορά είναι πολύ σκληρός κι επικρατούν τα αγροτικά προϊόντα άλλων χωρών και άλλων περιοχών με μικρότερο κόστος παραγωγής.

 

Ο αγροτικός τομέας παραμένει βασικός πυλώνας της τοπικής μας οικονομίας. Η συνεχής υποχώρηση του δημιουργεί ένα σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία, πράγμα που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους αγρότες να βρουν ένα δρόμο ανάκαμψης και αναζωογόνησης της αγροτικής οικονομίας.

 

Ο κυριότερος στόχος σήμερα για την γεωργία, είναι η ποιότητα των προϊόντων, η μεταποίηση τους και η διάθεσή τους ως τρόφιμα. Είναι η προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών αποδεκτών κανόνων στην παραγωγή και επεξεργασία τους, ο εξαγωγικός προσανατολισμός και η επιθετική πολιτική στην εμπορία. Στρατηγικό σημείο είναι η διασύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό.

 

Οι στόχοι της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα απαιτούν πρώτα απ’ όλα σχεδιασμό κατά προϊόν και περιοχή και συλλογική δράση όλων των αναπτυξιακών συντελεστών. Θα πρέπει να περάσομε σε μια καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (από το χωράφι στο ράφι). Να παράγουμε δηλαδή και να διαθέτουμε απευθείας στην αγορά επώνυμα, τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, με εγγυημένη την ποιότητά τους.

 

Η προώθηση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων στην παραγωγή, η μείωση και ορθολογική χρήση των εισροών, η ολοκληρωμένη και η οικολογική γεωργία, η τυποποίηση στην μεταποίηση και η πιστοποίηση αποτελούν τα κύρια μέτρα για την επίτευξη της επιζητούμενης ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα.

 

Θέματα πολιτικής μας προτεραιότητας στο νέο Δήμο Πλατανιά αποτελούν:

* Η επέκταση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ανά προϊόν και των ομάδων παραγωγών σ’ όλο το Δήμο.

* Η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και η παραγωγή βιολογικών φυτικών και ζωικών προϊόντων.

* Η μερική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ως προς τις ποικιλίες και τα είδη και η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών.

* Η επέκταση των αρδευόμενων εκτάσεων, η εκτέλεση νέων και βελτίωση των υπαρχόντων αρδευτικών έργων και η ορθολογική χρήση του υδάτινου δυναμικού.

* Η αξιοποίηση της τουριστικής αγοράς για την απορρόφηση μεγαλύτερης αγροτικής παραγωγής. Η επέκταση των τουριστικών δραστηριοτήτων στην ενδοχώρα.

* Η ανάδειξη και προώθηση της Κρητικής Διατροφής στις τουριστικές δραστηριότητες.

* Η καθιέρωση Τοπικού Συμφώνου για τα αγροτικά προϊόντα μεταξύ των τουριστικών και αγροτικών επιχειρήσεων, για την απορρόφηση των τοπικών προϊόντων στις τουριστικές δραστηριότητες.»

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 11-10-2010

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr