Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Ανάπτυξη, Οικονομία
Ανάπτυξη, Οικονομία
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΑΛΕΜΕ

alt

Μάλεμε 28/10/2013

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

του Γιώργου Αγοραστάκη

…Βρισκόμαστε σήμερα 28η Οκτωβρίου -μια ιστορική μέρα- σ’ ένα ιστορικό χώρο. Εδώ, δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε ό,τι: οι Χανιώτες στο παρελθόν βρέθηκαν στην πρωτοπορία των εθνικών αγώνων, στην πρωτοπορία της αντίστασης και της απελευθέρωσης.

Είναι ο καιρός οι σημερινές γενιές -που σέρνουν το χορό- να αποδείξουν ότι είναι άξιες αυτής της ιστορίας. Όλοι εμείς εδώ φίλοι μου αναμετριόμαστε με την ιστορία μας. Ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν.

…Οι Κυβερνώντες πρέπει να ξέρουν ό,τι αυτός εδώ ο χώρος δεν τους ανήκει για να τον ξεπουλήσουν. Ούτε και σε μας ανήκει, γιατί δεν τον δημιουργήσαμε εμείς. Σε μας ανήκει η ιερή υποχρέωση να τον διαφυλάξομε και να τον παραδώσαμε στις επόμενες γενιές.

Οι Κυβερνώντες πρέπει να ξέρουν ότι αυτός εδώ ο χώρος δεν είναι ένα ασημικό για να τον ξεπουλήσουν. Είναι ένα κειμήλιο, ένα ιστορικό κειμήλιο που πρέπει να διαφυλαχτεί. Και θα διαφυλαχτεί απ’ αυτούς που δεν πουλάνε την ψυχή τους για μια χούφτα ευρώ, δεν πουλάνε την ιστορία τους, δεν ξεπουλάνε την χώρα τους.

Όλοι εμείς εδώ θα το παλέψουμε μέχρι τέλους.

Όλοι εμείς εδώ θα νικήσομε στο τέλος.

 
Αθηνοκεντρική και σε βάρος της περιφερειακής ανάπτυξης η διαχείριση του Δ’ ΚΠΣ

Βασικά Σημεία των Δηλώσεων του Γιώργου Αγοραστάκη, σε Συνέντευξη Τύπου στη Νομαρχία Χανίων για την διαχείριση του Δ’ ΚΠΣ 30.5.2007

4ΚΠΣ…Η διαχείριση που προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Καθιερώνει τον υπερσυγκεντρωτικό έλεγχο των πόρων από το Υπουργείο Οικονομίας. Η διαχείριση του Επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης μεταφέρεται από την Κρήτη στην Αθήνα.  Αποξενώνει και περιθωριοποιεί του περιφερειακούς φορείς και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης από τα όργανα λήψης των αποφάσεων για τις επιμέρους κατανομές των πόρων και τις εντάξεις των έργων στα Επιχειρησιακά προγράμματα.  Καθιερώνει αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής και ένταξης έργων κατευθείαν από το Υπουργείο Οικονομίας.  Μετατρέπει τους περιφερειακούς θεσμικούς εταίρους σε εκτελεστικά όργανα των κεντρικών αποφάσεων…

Περισσότερα...
 
Κριτική και θέσεις στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαχείριση του 4 ΚΠΣ

Κριτική και θέσεις στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «για τη Διαχείριση, Έλεγχο και Εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013»

4ΚΠΣ…Πάγια θέση της ΕΝΑΕ μέχρι σήμερα ήταν ότι η εφαρμογή των ΚΠΣ πρέπει να συμβαδίζει με την κατεύθυνση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και ευθυνών σχεδιασμού, διαχείρισης και υλοποίησης προς την περιφέρεια, τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Ότι στην περιφερειακή και ισόρροπη ανάπτυξη θα πρέπει να βρίσκουν πλήρη εφαρμογή οι αρχές του Δημοκρατικού Προγραμματισμού. Το σύστημα διαχείρισης πρέπει να αλλάξει ριζικά. Τηρώντας τους κανονισμούς πρέπει να αποκεντρωθεί πλήρως, να «περιφερειοποιηθεί». Να στηριχθεί στους υπάρχοντες θεσμούς και όχι να συγκροτεί νέους και να λειτουργεί εξωθεσμικά. Στα πλαίσια μιας αποκεντρωτικής διαδικασίας, προτείνω το παρακάτω πακέτο μέτρων διαχείρισης – και βασικών αλλαγών στο σχέδιο νόμου…     

Εισήγηση του Γιώργου Αγοραστάκη στο ΔΣ της ΕΝΑΕ,  15.V.2007 

Περισσότερα...
 
Ενδεικτικό πλαίσιο προτάσεων έργων Νομού Χανίων για την Δ’ προγραμματική περίοδο

του Γιώργου Αγοραστάκη, Χανιά 1.8.2006

DEVELΕνόψη της προετοιμασίας του Νομού για την 4η προγραμματική περίοδο-ΕΣΠΑ,

 

εξελισσόμενη προσαρμογή των πορισμάτων-προτάσεων του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νομού Χανίων (το Γενάρη του 2005) που διοργάνωσε η Νομαρχία Χανίων με τη συνεργασία των φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων του Νομού.
Περισσότερα...
 
Η Κρήτη και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της 4ης περιόδου

Εισήγηση του Γιώργου Αγοραστάκη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων 27.6.2006

 

4ΚΠΣ…Η Κρήτη ως Περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρώπης στη βάση των εδαφικών κριτηρίων πρέπει να αναγνωριστεί ως κατ' εξοχήν μειονεκτική γεωγραφικά περιοχή. Είναι νησιωτική περιφέρεια και βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Αυτό το γεωγραφικό μειονέκτημα λειτουργεί περιοριστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία. Το μικρό μέγεθος της τοπικής αγοράς και η μεγάλη απόσταση από τις μεγάλες αγορές με το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται, επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δημιουργούν συνθήκες περιορισμού και απομόνωσης σ' ορισμένους τομείς της οικονομίας. Το κριτήριο αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα στα πλαίσια του σχεδιασμού του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου Συνοχής… 
Περισσότερα...
 
Κίσαμος &Τοπική Ανάπτυξη

ΚΙΣΑΜΟΣΕισήγηση του Γιώργου Αγοραστάκη στο αναπτυξιακό συνέδριο “Τοπική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα – Ο ρόλος των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης” των Δήμων Κισάμου, Μηθύμνης, Ινναχωρίου & του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού, στο Καστέλι 8 & 9 -10-2005

...Ένας σχεδιασμός τοπικής (χωρικής-ολοκληρωμένης) ανάπτυξης είναι μια διαδικασία που έχει στόχο να αποκτήσουν οι τοπικοί φορείς και οι θεσμικές οργανώσεις μια τετραπλή ικανότητα: την ικανότητα να αξιοποιούν το περιβάλλον τους, να δρουν από κοινού, να δημιουργούν διασυνδέσεις ανάμεσα στους διαφόρους τομείς κατά τρόπο ώστε να διατηρείται επιτόπου η μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία και τέλος, να δημιουργούν σχέσεις με άλλες περιοχές και με τον υπόλοιπο κόσμο...

Περισσότερα...
 
Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή και το διατηρημένο περιβάλλον

Συνέντευξη του Γιώργου Αγοραστάκη στο Ματθαίο Φρατζεσκάκη στην εφημερίδα "Πυξίδα"24-02-2005       

devΣτον απόηχο του αναπτυξιακού συνεδρίου του νομού Χανίων μιλήσαμε με τον Αντινομάρχη Χανίων Γιώργο Αγοραστάκη, ψυχή του συνεδρίου. Είναι η ανάπτυξη πολιτική έννοια ή δείκτης τεχνοκρατών; Αυτή ήταν η κεντρική ερώτηση της κουβέντας μας και υπό αυτό το πρίσμα μιλήσαμε για σχεδιασμό, συνεργασία φορέων, τουρισμό(συμβατικό και εναλλακτικό), κρητική διατροφή αλλά και για τους μετανάστες. Γιατί η ανάπτυξη είναι εξόχως πολιτική έννοια!

 «...Η ανάπτυξη δεν είναι ταυτόσημη μόνο με την οικονομική μεγέθυνση αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή. Να μην περιθωριοποιούνται άνθρωποι και να εξασφαλίζονται συνθήκες και ποιότητα ζωής σε όλους. Επίσης πρέπει να διατηρείται το περιβάλλον και να γίνεται στοιχείο της ίδιας ενότητας...» 

Περισσότερα...
 
Το μέλλον της Γαύδου

Εισήγηση Γιώργου Αγοραστάκη στην ημερίδα της Ένωσης Γυναικών Κρήτης, "Ημέρα Γαύδου" στην ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα 19-01-2005   

ΓΑΥΔΟΣΗ Γαύδος εμφανίζει τα γενικά προβλήματα κατάρρευσης της παραδοσιακής οικονομίας και εγκατάλειψής της από τους κατοίκους που παρουσιάζονται σ’ όλες τις αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας και του Νομού Χανίων. Στο Νομό Χανίων τις τελευταίες δεκαετίες τριπλασιάστηκε ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα εις βάρος των αγροτικών περιοχών. Τα χωριά άδειασαν, οι νέες και παραγωγικές ηλικίες εγκατέλειψαν τον τόπο τους, αναζητώντας δουλειά και μία καλύτερη ζωή στις πόλεις. Έτσι έγινε και στη Γαύδο, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στο νησί λίγοι κάτοικοι και μεγάλης ηλικίας σήμερα...

Περισσότερα...
 
Πόρισμα του αναπτυξιακού συνεδρίου νομού Χανίων 2005

Στρατηγική, στόχοι και κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του νομού Χανίων την 5ετία 2005-2010

ΑΣΧ2005Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, η ΤΕΔΚ Χανίων και οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, τα Επιστημονικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, οι παραγωγικές οργανώσεις και επιχειρήσεις, όπως και οι Υπηρεσίες, οι Οργανισμοί, τα Ιδρύματα και τα Σωματεία του Νομού Χανίων, πραγματοποίησαν το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού Χανίων το Γενάρη του 2005, με αντικείμενο και σκοπό τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του για την επόμενη πενταετία 2005-2010. Γενικός στόχος του συνεδρίου ήταν ο καθορισμός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου με κοινά αποδεκτούς στόχους και ενέργειες, ώστε αυτό να αποτελέσει σχέδιο δράσης  για όλους τους φορείς του Νομού την επόμενη πενταετία.

Εισήγηση Γιώργος Αγοραστάκης – Αντινομάρχης Χανίων

Περισσότερα...
 
Αλλαγές στην πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αναπτυξιακό πλαίσιο που διαμορφώνεται για τον Νομό Χανίων

Εισήγηση του Γιώργου Αγοραστάκη στην προσυνεδριακή Ημερίδα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χανίων  8-12-2004

ΑΣΧ2005Η εισήγηση παρουσιάζει το γενικό πλαίσιο των διαρθρωτικών πολιτικών που αποφασίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την επόμενη προγραμματική περίοδο ως το 2013. Επειδή η αναπτυξιακή πορεία και της περιοχής μας επηρεάζεται ή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις πολιτικές και τη χρηματοδοτική υποστήριξή τους, χρειάζεται να ληφθούν σοβαρά υπόψη στον αναπτυξιακό προγραμματισμό μας ώστε να υπάρξει έγκαιρη προσαρμογή και να αξιοποιηθούν όσον το δυνατόν περισσότερο οι δυνατότητες που θα παρουσιαστούν ή να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές παρενέργειές τους. Η εισήγηση αναφέρεται στις αλλαγές στους Διαρθρωτικούς Κανονισμούς, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα), και ενημερώνει για τον Εθνικό Σχεδιασμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Περισσότερα...
 
Γιώργος Αγοραστάκης "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

 

Το «περιβάλλον» αποτελεί το βάθρο της τοπικής οικονομίας. Στο υγιές και διατηρημένο φυσικό περιβάλλον, μπορεί να εδραστεί μια γεωργική παραγωγή

που αποδίδει τρόφιμα «ποιότητας», μπορούν να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες που θα δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή διέξοδο στην ύπαιθρο. Το «περιβάλλον» με τη γενικότερή του έννοια αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της τοπικής ανάπτυξης.

Αντικείμενό του βιβλίου είναι η εξέταση και η κατάδειξη της σχέσης, της σύνδεσης, της αλληλεξάρτησης, της αλληλεπίδρασης, της αλληλο-τροφοδότησης μεταξύ του «περιβάλλοντος» και της «ανάπτυξης», του «περιβάλλοντος» και των «προϊόντων και υπηρεσιών» σε τοπική κλίμακα. Ο σκοπός του είναι να δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτών των σχέσεων, όπως εξελίσσονται σήμερα στη θεωρία, την πολιτική και την πράξη.

ISBN: 960-86576-4-4
eBook

 

Περισσότερα...
 
Πορεία υλοποίησης έργων Γ' ΚΠΣ στο νομό Χανίων

ΑΝΑΠΤΥΞΗΕισήγηση του Γιώργου Αγοραστάκη, στo Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, 22-12-2003

…Στο μέσον της προγραμματικής περιόδου και με βάση τα δεδομένα των χρηματοδοτήσεων και της υλοποίησης των προγραμμάτων φαίνεται ότι η Κρήτη συνολικά έχει αδικηθεί και ότι έχουν μεταβιβαστεί σημαντικές υποχρεώσεις χρηματοδοτήσεων στα περιορισμένα όρια του ΠΕΠ Κρήτης (πχ ΒΟΑΚ, φράγμα Ποταμών κτλ). Προτείνεται να επαναδιατυπωθούν τα αρχικά αιτήματα για ένταξη των μεγάλων έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα….

Περισσότερα...
 
Για μια νέα σύγχρονη αναπτυξιακή στρατηγική στην Κρήτη και στο νομό Χανίων

Εισήγηση του Γιώργου Αγοραστάκη στο Συνέδριο για την "Αναπτυξιακή Προοπτική του Νομού Χανίων", του Οικονομικού Επιμελητήριου / Τμ. Δυτ. Κρήτης στο Μ.Α.Ι.Χ. 7-4-2001

devΑνέκαθεν η ελληνική αναπτυξιακή πολιτική ακολουθεί με καθυστέρηση πρότυπα που εφαρμόστηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα μεταπολεμικά νεοκλασικά μοντέλα που προωθούσαν,  τα κίνητρα για την αύξηση της κινητικότητας των συντελεστών της παραγωγής και την ενδυνάμωση των επενδύσεων στις καθυστερημένες περιφέρειες, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων όπως και τα μεταγενέστερα μοντέλα της δεκαετίας 70-80 που προωθούσαν, την πολιτική της ενδογενούς ανάπτυξης ή ανάπτυξης εκ των κάτω, με κύριο στόχο την αυτοδύναμη ανάπτυξη, το γεωγραφικό καταμερισμό της εργασίας, έχουν εξαντληθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο. Έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Την τελευταία δεκαετία, διαμορφώνεται μία πιο πολύπλοκη στρατηγική, που κύριο συστατικό της είναι η ανάδειξη δυνάμεων συνέργιας ανάμεσα στους παράγοντες που προωθούν την αναπτυξιακή διαδικασία, η οργάνωση δικτύων θεσμικής, κλαδικής και χωρικής μορφής και η συγκρότηση ολοκληρωμένων πακέτων στρατηγικών σχεδίων…

Περισσότερα...
 
Η εκπόνηση - εφαρμογή - αξιολόγηση ενός Tοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (η Ευρωπαϊκή & Ελληνική εμπειρία)

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ, στην Εκπαίδευση επιστημονικών στελεχών ΟΤΑ ΧΑΝΙΩΝ, Γενάρης 1999          

LeaderΗ εισήγηση παρουσιάζει την εμπειρία που προκύπτει  κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή των Τοπικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τη Κοινοτική Πρωτοβουλία  LEADER, τόσο στην χώρα μας όσο και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ολοκληρωμένη και συνολική προσέγγιση του ζητήματος από την σύνταξη ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος μέχρι την εφαρμογή του στην Ελλάδα γίνεται μόνο με τα Τοπικά Προγράμματα LEADER. Σήμερα στην χώρα μας εφαρμόζονται 50  τέτοια προγράμματα. 

Περισσότερα...
 


Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr