Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Αυτοδιοίκηση, Διοίκηση Η οικονομική κρίση και ‘μεις
Η οικονομική κρίση και ‘μεις

Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Αγοραστάκη στο 13ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Θεσσαλονίκη την 19-2-2009, «Ένα πλαίσιο δράσης της ΕΝΑΕ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης»

…Από την αρχή δηλώνω την πλήρη αντίθεσή μου στην εισήγηση Τάτση όχι μόνο γιατί αναπαράγει τα ιδεολογήματα του νεο-φιλελευθερισμού που κατέρρευσαν, αλλά και δεν προτείνει τίποτα. Είναι πολύ σημαντικό από την αρχή να υπάρξει η σωστή διάγνωση για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις αιτίες της, ώστε να μπορεί να υποδειχθούν τα κατάλληλα μέτρα και θεραπείες…

…Εκείνο που κατέρρευσε είναι το βασικό δόγμα του «νεοφιλελευθερισμού» και μάλιστα πρώτα στην μητρόπολή του στις ΗΠΑ. Κατέρρευσε το δόγμα της «κυριαρχίας των απελευθερωμένων αγορών», του «ελάχιστου δημόσιου και τεράστιου ιδιωτικού». Κατέρρευσε η θεωρία του «ελάχιστου κράτους» που περιορίζει το ρόλο του στην οικονομία σε παρατηρητή και εγγυητή της κερδοσκοπίας των ισχυρότερων, που εκποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δημόσια αγαθά. Του κράτους που μεταβιβάζει τον πλούτο και την εξουσία από τον δημόσιο στον ιδιωτικό χώρο. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, να προβάλλονται εδώ οι συνταγές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που δημιούργησαν την κρίση και έφεραν τον πόνο και τη δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους, για να αντιμετωπιστεί η κρίση και οι συνέπειες της…

line

krisis

Η οικονομία σε κρίση: Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Αμερικανό φωτογράφο Anthony Suau,  και  κέρδισε το πρώτο βραβείο World Press Photo του έτους 2008. Μετά από τη κατάσχεση ενός σπιτιού από την Τράπεζα στο Κλήβελαντ, Οχάιο, ο ιδιωτικός αστυνομικός Robert Kole μπαίνει μέσα στο σπίτι με προτεταμένο το όπλο του για να βγάλει έξω τους ένοικους

line

Εμείς οφείλουμε να αντιταχτούμε σε πολιτικές και μέτρα που θα μεταφέρουν όλες τις συνέπειές της κρίσης στους αδύνατους. Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια. Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι σε καμιά νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οφείλουμε να καταδικάσομε πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να διασφαλίσουν ξανά τα κέρδη αυτών που κερδοσκόπησαν και χρεοκόπησαν. Η αγωνία μας σήμερα είναι στο πως δεν θα μεταβιβαστούν οι συνέπειες τις κρίσης στους αδύνατους. Στο πώς θα μετριαστούν οι συνέπειες στις αδύνατες περιφερειακές οικονομίες. Εδώ αυτή η υπόθεση μας αφορά άμεσα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως λαϊκός θεσμός, και ως φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου πρέπει να ενεργοποιηθεί γρήγορα. Οφείλει όχι μόνο να είναι τυπικά και ηθικά συμπαραστάτης στους πολίτες και τις περιφέρειες της, αλλά άμεσα αρωγός, αναδιατάσσοντας, επαν-ιεραρχώντας στόχους και δράσεις της στο ευρύτερο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.


Οφείλομε στο συνέδριο να καθορίσομε ένα πλαίσιο δράσης της ΕΝΑΕ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στο μέλλον. Γι’ αυτό προτείνω πέντε βασικά σημεία.


1.  Να σταθούμε κοντά στους αδύνατους και δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Δίπλα στον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους για την διατήρηση της εργασίας και του εισοδήματός τους.
2.   Να συνδράμομε με συγκεκριμένο τρόπο και κατά περιοχή τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα οξυμένα προβλήματά τους και ειδικά τους οικονομικούς μετανάστες.
3.   Να προστατεύσομε και να περιφρουρήσομε τα δημόσια αγαθά από την παραπέρα εκποίηση και ιδιωτικοποίηση τους.
4.   Να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης των περιοχών μας και την προώθηση σύγχρονων αναπτυξιακών σχεδίων για την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών τους.
5.   Να διεκδικήσομε τον διπλασιασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση των δράσεων και παρεμβάσεων στις περιφερειακές οικονομίες της χώρας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται. Έτσι κι αλλιώς  η σύνταξη αυτών των προγραμμάτων έγινε σε άλλες συνθήκες και με άλλα δεδομένα και απαιτείται η άμεση αναθεώρησή τους.

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr