Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Αυτοδιοίκηση, Διοίκηση Το δις εξαμαρτείν της “κυβερνητικής” παράταξης της ENAE
Το δις εξαμαρτείν της “κυβερνητικής” παράταξης της ENAE

Του Γιώργου Αγοραστάκη, μέλους του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, 30-4-2009

ΕΝΑΕΠολλά ερωτηματικά δημιούργησαν οι μεγάλες διακηρύξεις της ΕΝΑΕ για κινητοποιήσεις των Νομαρχιών της χώρας στις 29/4 και η με μεγάλη ευκολία αναίρεσή τους στο παραπέντε. Τι συνέβη τελικά; Σε απάντησή των ερωτημάτων που μου τέθηκαν, εξιστορώ παρακάτω το τι συνέβη. Τα πολιτικά συμπεράσματα και απ’ αυτή την ιστορία, επιβεβαιώνουν πλήρως όσα είχα πει στο συνέδριο της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη στις 19 του Φλεβάρη 2009. Η ομιλία μου με τίτλο «2008: ένας ακόμη χαμένος χρόνος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση» δημοσιεύεται παρακάτω. Ότι καταγράφεται εκεί ισχύει στο ακέραιο και επιβεβαιώνεται περαιτέρω από τα κατοπινά και αναφερόμενα γεγονότα.

Το χρονικό μιας υπονομευμένης κινητοποίησης

       Στις 18.3.2009, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ, ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Δράκος εισηγείται και το Συμβούλιο ομόφωνα αποδέχεται, την κινητοποίηση στις 29 Απριλίου 2009 όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Ελλάδος, προκειμένου να διεκδικηθούν τα βασικά αιτήματα, για τα οποία στο παρελθόν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα επιλύσει. 

       Τα κυριότερα αιτήματα για τα οποία ορίστηκε ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα λύσεις ήταν: Η ψήφιση του Κώδικα των Ν.Α, η μεταφορά των μαθητών, η συντήρηση του Οδικού Δικτύου και η στελέχωση των Ν.Α. Καθορίστηκε μάλιστα να κλείσουν οι Νομαρχίες και να πραγματοποιηθεί πορεία στη Βουλή με επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και στους Αρχηγούς των κομμάτων. Εν συνεχεία να γίνει πορεία στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας. Ορίστηκε Οργανωτική Επιτροπή για την κινητοποίηση και η οποία αργότερα διαμόρφωσε λεπτομερέστερα το πλαίσιο της διεκδίκησης και τα συνθήματα της κινητοποίησης.

Στις 23.3.2009, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκος με επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο και στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου τους γνωστοποιεί την απόφαση του Δ.Σ της Ένωσης και τους ζητά άμεση και ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων μέχρι τις 29-04-2009, διαφορετικά τους προειδοποιεί ότι θα δρομολογηθούν οι αποφασισμένες κινητοποιήσεις.

Εντωμεταξύ εξελίσσετε νέα επιχείρηση της κυβέρνησης για αφαίρεση θεσμοθετημένου οικονομικού πόρου της Ν.Α. από τα τέλη αδείας και μεταβίβασης οχημάτων. Στις 6.4.2009 ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου ζητά την απόσυρση της διάταξης που καταργεί τα τέλη αδείας και τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «Με την επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αποστερηθεί έναν πολύτιμο πόρο σε μια εποχή μάλιστα που τα οικονομικά προβλήματά της, ιδίως αναφορικά με τη συντήρηση του οδικού δικτύου και τη μεταφορά των μαθητών, τα οποία επανειλημμένα σας έχουμε θέσει, έχουν φθάσει στο απροχώρητο και προσμένουν διακαώς και από καιρού την ουσιαστική απάντησή σας…»

Στις 14.4.2009 συνέρχεται εκ νέου το Δ.Σ. επιβεβαιώνει και οριστικοποιεί την απόφασή του για  την κινητοποίηση της 29ης Απριλίου. Προστέθηκε στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων της 29ης Απριλίου 2009 και η απόσυρση σ.ν. για την κατάργηση τελών αδείας και τελών μεταβίβασης οχημάτων.

Στις 27.4.2009, Δευτέρα,  εν όψη των κινητοποιήσεων, ορίστηκε συνέντευξη Τύπου της ΕΝΑΕ στην Αθήνα. Στη συνέντευξη Τύπου -στην οποία συμμετείχαν το προεδρείο της ΕΝΑΕ και οι επικεφαλείς των παρατάξεων-, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των Νομαρχιών της χώρας την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκος: «Την 29η Απριλίου 2009 οι Νομαρχίες θα προχωρήσουν σε δυναμικές» κινητοποιήσεις, θα κλείσουν οι Νομαρχίες σ΄ όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Δ.Σ Ένωσης με αντιπροσωπείες των Ν.Α στο Σύνταγμα. Θα ακολουθήσει πορεία τους τη Βουλή και θα επιδοθεί ψήφισμα στον Πρόεδρο τους Βουλής και στα κόμματα. Εν συνεχεία η πορεία θα καταλήξει στο ΥΠΕΣ και στο ΥΠΟΙΟ όπου και εκεί θα γίνει επίδοση του ψηφίσματος. Η Διοίκηση της Ενώσεως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος που προχωρεί σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις ζητεί την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των τελών αδείας και τελών μεταβιβάσεων οχημάτων, την ψήφιση του Κώδικα για την Ν.Α, την χορήγηση κονδυλίων για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς μαθητών και την συντήρηση του οδικού δικτύου αλλά και την κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στις δηλώσεις του ο επικεφαλής τους παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» κ. Γ. Μίχας αναφέροντας ότι «εμείς δεν ξεχνάμε ότι οι συμπολίτες μας, μας ψήφισαν, μας έστειλαν στις Νομαρχίες, με την προσδοκία και το αίτημα να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αλλάξει η καθημερινότητά τους προς το καλύτερο».

Κι εγώ ακολούθως που δήλωσα: «Ως εδώ και μη παρέκει. Αρκετά πια μ’ αυτήν την κοροϊδία. Ο θεσμός της Δευτεροβάθμιας-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν έχει να πάει άλλο πιο κάτω. Από την ίδρυσή του, διαχρονικά υποβαθμίζεται διαρκώς μέχρι και σήμερα. Βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Μαζί με το θεσμό υποβαθμίζονται και οι κοινωνικές ανάγκες και οι προοπτικές της Ελληνικής περιφέρειας. Η Κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα που προβάλουν η ΕΝΑΕ και οι Νομαρχίες της Χώρας και στο σύνολο τους. Τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που προβάλλονται σ’ αυτή τη κινητοποίηση θεωρούμε ότι είναι τα ελάχιστα για να ξεφύγουν οι Νομαρχίες από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί. Η Παράταξη «Ανεξάρτητη Νομαρχία» χαιρετίζει την σημερινή αγωνιστική στάση της ΕΝΑΕ και των Νομαρχιών. Η Παράταξη μας είχε θέσει επανειλημμένα στα όργανα στο παρελθόν, το ζήτημα της αγωνιστικής διεκδίκησης, ως του μόνου δρόμου αντιμετώπισης των προβλημάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Νομών της χώρας και ελπίζει ότι και στο μέλλον θα συνεχιστεί η σημερινή αγωνιστική και διεκδικητική στάση, για την καταξίωση και την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού της Δευτεροβάθμιας-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.»

Εν όψει της κινητοποίησης της Τετάρτης ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο στην Συνέντευξη ό,τι ζητήθηκε και έχει οριστεί συνάντηση του Προεδρείου της ΕΝΑΕ την προηγουμένη μέρα (την Τρίτη) με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών μετά από πρωτοβουλία των ιδίων.

Σ’ αυτές τις συναντήσεις κληθήκαμε και συμμετείχαμε και οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ. Από την αρχή φαινόταν να καλλιεργείται η ιδέα της υπαναχώρησης της ΕΝΑΕ. Πράγμα που έγινε πιο έντονο στο τέλος. Φαίνεται ότι είχαν τραβηχτεί τα αυτιά. 

Οι υπουργοί στις συναντήσεις, μας επανέλαβαν ξαναζεσταμένες επί το χείρον τις υποσχέσεις, που οι ίδιοι ή οι προκάτοχοί τους μας έδωσαν πριν ένα χρόνο. Ορίστηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την ίδια μέρα το βράδυ την προηγουμένη της κινητοποίησης.  

Το απόγεμα  προβαίνω στην ακόλουθη δήλωση στον τύπο «Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ οδηγεί σε αναστολή την κινητοποίηση των Νομαρχιών αύριο. Η ΕΝΑΕ οφείλει να κρατήσει τον διεκδικητικό της λόγο και την αγωνιστική της θέση στην αυριανή κινητοποίηση, όπως ομόφωνα έχει αποφασίσει από καιρό. Οι Υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών σήμερα μας επανέλαβαν σε μικρογραφία τις δεσμεύσεις που μας είχαν δώσει και πέρσι. Η Κυβέρνηση αν είχε τη θέληση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντί μας είχε όλο το χρόνο να το κάνει. Η υπαναχώρηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. και η ακύρωση της αποφασισμένης κινητοποίησης θέτει γενικότερο θέμα αξιοπιστίας της Ένωσης στις διεκδικήσεις της και εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσομε σε μια τέτοια θέση.»

Στο Δ.Σ. (28-4-2009) η πλειοψηφούσα παράταξη έθεσε θέμα αναστολής της κινητοποίησης «γιατί η κυβέρνηση δεσμεύτηκε γραπτώς (!!!) και ικανοποίησε τα αιτήματά μας». Η Παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης» κατήγγειλε την πλειοψηφία και αποχώρησε από την συνεδρίαση και ‘γω έμεινα και καταψήφισα.

Βέβαια η κινητοποίηση έγινε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις –πλέον- που σεβάστηκαν τις αποφάσεις και το λόγο τους. Την επόμενη μέρα έκλεισαν 26 Νομαρχίες. Η συγκέντρωση και η πορεία στο Σύνταγμα ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η παράταξη μας «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ» στήριξε και συμμετείχε σ΄ όλες τις κινητοποιήσεις. Χαιρέτισε τις Νομαρχίες που σεβάστηκαν τους πολίτες τους και το θεσμικό τους ρόλο και τις οργάνωσαν, παρά τη υπαναχώρηση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΝΑΕ.

Πέρσι την ίδια εποχή υπενθυμίζουμε ότι έγιναν παρόμοια γεγονότα 

Πάλι είχαμε απόφαση για κινητοποιήσεις 20/3/08 με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ «για κλείσιμο των Νομαρχιών της χώρας για μια μέρα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, εφόσον μέχρι τις 31/3/2008, δεν υπάρξει λύση στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νομαρχίες.»

Πάλι είχαμε υποσχέσεις από τους Υπουργούς.

Πάλι είχαμε υπαναχώρηση από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ στις 8/4/2008.

Πάλι είχαμε κινητοποίηση των Νομαρχιών στις 18/4/2009 με πρόσκληση από τις παρατάξεις "Κίνημα Αυτοδιοίκησης" και "Ανεξάρτητη Νομαρχία".

24 Νομαρχίες έκλεισαν και οι Νομάρχες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών.

Ένα χρόνο μετά οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αποδείχτηκαν αέρας κοπανιστός. Η τακτική της Κυβέρνησης προς την Αυτοδιοίκηση αποδείχτηκε ότι είναι παρελκυστική και απαξιωτική και η πλειοψηφούσα παράταξή στην ΕΝΑΕ την καλύπτει πλήρως. Με το σπαθί της έχει κατακτήσει τον τίτλο της «Κυβερνητικής Παράταξης» και έχει χάσει την αξιοπιστία της αγωνιζόμενη στο πλευρό της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το τι διακηρύττει για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr