Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Αυτοδιοίκηση, Διοίκηση Ο «Καλλικράτης» υπονομεύει την θεμελιώδη αρχή της εγγύτητας
Ο «Καλλικράτης» υπονομεύει την θεμελιώδη αρχή της εγγύτητας

 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ, ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ"

ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Σχέδιο Νόμου Καλλικράτης»,

ΑΘΗΝΑ, ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2010

 

…Η χώρα μας περνάει δύσκολες μέρες. Κρίσιμες και τραγικές ταυτόχρονα.

Η χθεσινή ημέρα πέρα από την τραγικότητα της, έχει ένα βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε.

Κατά τη γνώμη μου το θέμα το οποίο τέθηκε εχθές με τον πιο έντονο, με τον πιο τρανταχτό τρόπο είναι το θέμα της δημοκρατίας.

Ένα πρόβλημα από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε με διάφορα κόλπα.

Χτες… μέσα σε μια μέρα ανατράπηκαν κατακτήσεις, δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες δεκαετιών. Σε μια μέρα.

Η κοινωνία χρεώνει αυτό το πολιτικό «πραξικόπημα» στην δημοκρατία και σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Η οικονομική χρεοκοπία και τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται στους πολίτες της, είναι αποτελέσματα της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος. Ενός πολιτικού συστήματος που φέρνει αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα.

Αυτά η κοινωνία θα τα επιστρέψει ως κατάρα στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς τους οποίους υπηρετούμε.

Αντί λοιπόν να δούμε το χθεσινό πρόβλημα σωστά, εμείς συζητάμε για τη σελίδα τάδε, παράγραφος τάδε του «Καλλικράτη».

Δεύτερο ζήτημα σχετικό με τα χθεσινά και τα σημερινά γεγονότα. Ο «Καλλικράτης» αποδείχτηκε δυστυχώς ότι είναι μέρος των δημοσιονομικών μέτρων του νομοσχεδίου που συζητείται τώρα στη Βουλή. Ο «Καλλικράτης» κατάντησε δυστυχώς από μια διοικητική, δημοκρατική μεταρρύθμιση, ένα δημοσιονομικό μέτρο του προγράμματος σταθερότητας.

Αποβλέπει καθαρά -κατά τη γνώμη μου- στον περιορισμό του δημόσιου χώρου. Αυτή είναι η λογική του, αποβλέπει στη συρρίκνωση της δημοκρατίας και στην παραπέρα αποξένωση της κοινωνίας από το πολιτικό σύστημα και την αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι το καταστάλαγμα όλης αυτής της διαδικασίας. Και αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει.

 

Εμείς σε ότι αφορά το νομοσχέδιο «Καλλικράτη» τοποθετηθήκαμε στο περασμένο συνέδριο ανοιχτά και καθαρά. Ορίσαμε τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιεί μια διοικητική μεταρρύθμιση και είπαμε ότι ο «Καλλικράτης» δεν τις ικανοποιεί. Η δουλειά μας λοιπόν τώρα είναι πολύ απλή. Ξαναλέμε τα ίδια πράγματα και ξαναλέμε ότι ο «Καλλικράτης» δεν είναι μια δημοκρατική και αποκεντρωτική μεταρρύθμιση, πράγμα που μας βρίσκει αντίθετους.

Η πρώτη προϋπόθεση η οποία τίθεται και την έχουμε κουβεντιάσει επανειλημμένα είναι η αποκέντρωση του κράτους, προς την Αυτοδιοίκηση και ο περιορισμός του κράτους στον επιτελικό του ρόλο. Αυτό δεν συμβαίνει με τον «Καλλικράτη».

Δεύτερη, όλες οι αρμοδιότητες της κρατικής περιφέρειας και όλων των μονοκλαδικών δομών των Υπουργείων της περιφέρειας και στους νομούς θα πρέπει να περιέλθουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει, δεν ικανοποιείται.

Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια φορολογική μεταρρύθμιση. Ζητήσαμε τη μεταφορά φορολογικών πόρων στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν συμβαίνει με το «Καλλικράτη» και όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά έχουμε περικοπή θεσμοθετημένων πόρων κατά 1,8 δις σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά και σύμφωνα με τα μέτρα τα οποία ορίζει το σημερινό νομοσχέδιο «πρόγραμμα σταθερότητας» στη Βουλή.

 

Παραπέρα, τα θέματα της δημοκρατίας όπως εκφράζονται με τα εκλογικά συστήματα. Ο «Καλλικράτης» περιθωριοποιεί κάθε πολιτική και κοινωνική δύναμη η οποία θέλει να εκφραστεί μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει περιστολή της δημοκρατίας.

Λέγαμε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν τα συλλογικά όργανα εις βάρος των μονοπρόσωπων. Αυτό δεν συμβαίνει με το νομοσχέδιο.

Επίσης, η συμμετοχή των πολιτών πρέπει να είναι πιο άμεση στη διαχείριση των υποθέσεων τους. Και αυτό δεν συμβαίνει. Το αντίθετο μάλιστα. Τα μεγάλα σχήματα καταστρέφουν την αρχή της εγγύτητας που είναι η θεμελιώδης αρχή της Αυτοδιοίκησης. Όταν χαθεί η αρχή της εγγύτητας χάνεται και η ουσία της Αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση θα γίνει μια διοίκηση.

Λέγαμε ακόμα ότι η εισαγωγή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που υποστηρίζουμε όλοι δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος της πολιτικής και διοικητικής οντότητας της Νομαρχίας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί μέσα στα πλαίσια της Περιφέρειας.

Δείτε λοιπόν τώρα ότι είναι σωστή αυτή η θέση που δεν υποστηρίξατε. Και μιλάμε τώρα π.χ. για μαζικές μετατάξεις του προσωπικού. Θα προκύψουν χιλιάδες τα προβλήματα τα οποία κανείς δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί αργότερα. Η ικανοποίηση αυτής της προϋπόθεσης δεν θα έφερνε κανένα πρόβλημα σήμερα. Διότι και οι αρμοδιότητες της Νομαρχίας θα διατηρούνταν στα πλαίσια της Περιφέρειας, η δομή της και η οργάνωση της θα διατηρούνταν στα πλαίσια της Περιφέρειας και η μετάβαση θα ήταν πολύ ομαλή.

Τέλος, είχαμε θέσει και άλλες προϋποθέσεις, όπως την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αυτοδιοίκησης που ο «Καλλικράτης αναθέτει πάλι στην κρατική διοίκηση, τα θέματα του προσωπικού τα οποία είναι κρίσιμα ζητήματα, και έχουν αναλυτικά περιγραφεί στο προηγούμενο διάστημα.

Το προσωπικό θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα, διότι τι κάνει ο «Καλλικράτης»; Αφήνει τα πράγματα μετέωρα για να έρθει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αργότερα και να επιβάλει περικοπές στο δημόσιο. Ο «Καλλικράτης» ανοίγει την πόρτα για τον περιορισμό του δημόσιου χώρου και της αυτοδιοίκησης.

Για όλους αυτούς του βασικούς λόγους, είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο.

Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος Αρχείου
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (EllinikiNomarxia_45.pdf)EllinikiNomarxia_45.pdfΑποσπάσματα της ομιλίας από το περιοδικό "Ελληνική Νομαρχία" τ.45437 Kb
 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr