Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Ενέργεια, Μεταφορές Οι ΑΠΕ έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην Κρήτη
Οι ΑΠΕ έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην Κρήτη

Συνέντευξη του Γιώργου Αγοραστάκη στην εφημερίδα «ΚΗΡΥΞ», 31-3-2003

Ο Αντινομάρχης Γιώργος Αγοραστάκης παρουσίασε προημερών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο μια έκθεση για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νομό Χανίων. Το θέμα αυτό παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον μιας και η Κρήτη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροπαραγωγή. Ζητήσαμε τη γνώμη του για μια σειρά από σχετικά θέματα…

ΕΡ. Ποιος είναι ο λόγος που οι επενδυτές επιλέγουν την Ανατολική Κρήτη για να κατασκευάσουν αιολικά τους πάρκα και όχι τη Δυτική;

ΑΠΕΑΠ. Ο λόγος της προτίμησης είναι το γεγονός ότι η ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα ο νομός Λασιθίου, διαθέτει συνολικά πιο σημαντικό αιολικό δυναμικό απ’ ότι η δυτική. Στην ανατολική πλευρά του νησιού έχομε σταθερής ροής και έντασης ετήσιους ανέμους που δυναμώνουν κατά τη θερινή περίοδο. Στην δυτική πλευρά οι ισχυρότεροι άνεμοι παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ως συνέπεια της ενίσχυσης των δυτικών καιρικών συστημάτων.

ΕΡ. Ο νομός Χανίων διαθέτει κατάλληλο αιολικό δυναμικό για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων;

ΑΠ. Το αιολικό δυναμικό μπορεί να  είναι πλεονεκτικότερο στην ανατολική Κρήτη, υπάρχουν όμως και στο νομό Χανίων ορισμένες ενδιαφέρουσες θέσεις που αποδίδουν σε ετήσια βάση ηλεκτρική ενέργεια το ίδιο με το Λασίθι. Από μελέτη διερεύνησης του αιολικού δυναμικού Κρήτης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, εντοπίζονται οι πλέον ενδιαφέρουσες θέσεις, από άποψη αιολικού δυναμικού στο Νομό Χανίων. Σ’ αυτές τις θέσεις θα μπορούσαν να εγκατασταθούν αιολικά μέχρι 200 MW. Οι πιο παραγωγικές απ’ αυτές είναι της τάξης των 55 MW.

ΕΡ. Η ηλιακή ενέργεια είναι εδώ αξιοποιήσιμη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος;

ΑΠ. Η Κρήτη βρίσκεται στην ευνοϊκότερη θέση σε όλη την Ευρώπη, σε ότι αφορά τα ηλιακά χαρακτηριστικά. Έχει την υψηλότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ηλιακή ακτινοβολία. Η ηλιακή ενέργεια αξιοποιείται ικανοποιητικά για θέρμανση νερού, και ελάχιστα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Δυνατότητα παραγωγής ρεύματος από την ηλιακή ακτινοβολία έχομε με δύο τρόπους. Πρώτα με απευθείας  μετατροπή της σε ηλεκτρική με φωτοβολταϊκά ή με ενδιάμεση μετατροπή σε θερμική ενέργεια και στην συνέχεια σε ηλεκτρική, με την τεχνολογία των ηλιοθερμικών. Φωτοβολταϊκά στο νομό Χανίων λειτουργούν στην Γαύδο, στην Αγ. Ρουμέλη, και τελευταία στο Ζουνάκι. Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών παραμένει ακριβή ακόμα, γι' αυτό και οι εφαρμογές είναι περιορισμένες. Για την τεχνολογία των ηλιοθερμικών έγινε προσπάθεια στο παρελθόν να εφαρμοστεί στην νότια Κρήτη, ένα σχέδιο για μεγάλο σταθμό 50MW, αλλά χωρίς επιτυχία, καθόσον απαιτούσε μεγάλες επιφάνειες εδάφους που δεν προσφερόταν.

ΕΡ. Τα υδροηλεκτρικά στα Χανιά;

ΑΠ. Ήδη υπάρχει το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στην Αγιά 0,3ΜW. Αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις υδατοπτώσεων και δυναμικής ενέργειας νερού που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η ευνοϊκότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται πάνω στους αγωγούς του ΟΑΔΥΚ, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με τα υδροαρδευτικά έργα. Τα μικρά υδροηλεκτρικά παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες ανανεώσιμες πηγές. Παράγουν όπως λέγεται καλύτερης ποιότητας ενέργεια, χωρίς διακυμάνσεις και με σταθερά χαρακτηριστικά. 

ΕΡ. Είναι δυνατόν να αντικατασταθούν οι θερμικοί σταθμοί παραγωγής στην Κρήτη, με σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

ΑΠΕΑΠ. Πριν μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε εδώ στα Χανιά ένα διεθνές συνέδριο για τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάτω από τον τίτλο «Εφοδιασμός με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά 100%». Το ζήτημα της πλήρους ενεργειακής κάλυψης των νησιωτικών περιοχών τίθεται σήμερα σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζονται διάφορες λύσεις και εφαρμογές, βρισκόμαστε πολύ μακριά κατά τη γνώμη μου από το να μην μας χρειάζονται οι θερμικές μονάδες πλέον. Οι θερμικές μονάδες λειτουργούν ως η ραχοκοκαλιά στο νησιωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Είναι απολύτως αναγκαίες γιατί εξασφαλίζουν μια σταθερότητα στην λειτουργία του συστήματος. Η σταθερότητα αυτή προσδιορίζεται ως σταθερότητα στην τάση και τη συχνότητα του ρεύματος αλλά και στην τροφοδοσία στο χρόνο που υπάρχει η ζήτηση. Αντίθετα η παραγωγή ρεύματος από ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ιδιαίτερα από τα αιολικά δεν παρουσιάζει σταθερότητα γι’ αυτό και ονομάζονται μονάδες μη εγγυημένης ισχύος.

ΕΡ. Με τους αντλησιοταμιευτήρες δεν θα μπoρούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

AΠ. Ναι εφόσον θα μπορούσαμε να γεμίσομε την Κρήτη με Σταθμούς Ανανεώσιμων, την παραγόμενη ακανόνιστα ηλεκτρική ενέργεια -από τις ΑΠΕ- την μετατρέπαμε σε δυναμική, ανυψώνοντας νερό σε φράγματα σε ψηλά σημεία και πάλι στην συνέχεια την μετατρέπαμε σε ηλεκτρική με υδροηλεκτρικές μονάδες, σε χρόνο που υπάρχει η ανάγκη. Τεχνικά υπάρχει λύση, έχει όμως πολύ μεγάλο κόστος για την εφαρμογή της. Υπόψη ότι και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν για λόγους ασφάλειας να διατηρηθεί ένα μεγάλο μέρος της εγκατεστημένης ισχύος από τους θερμικούς σταθμούς.  Δεν φυσάει πάντα αέρας και δεν έχει ηλιοφάνεια όλες τις μέρες.

ΕΡ. Πως βλέπετε το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη.

ΑΠ. Το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης βρίσκεται στην κατανάλωση.  Είναι γνωστό ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς αύξησης με μεγάλες διακυμάνσεις και έντονη εποχικότητα. Η ενεργειακή ένταση στην Κρήτη και στο Νομό Χανίων παρουσιάζει συνεχή αύξηση ακολουθώντας τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα είναι και θα παραμείνει στο μέλλον, η τροφοδότηση των φορτίων αιχμής, δηλαδή το πρόβλημα ισχύος. Οι λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρώτα και κύρια θα περάσουν από τους συμβατικούς σταθμούς. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην Κρήτη, το σημαντικότερο ίσως στο μεσογειακό χώρο, αλλά από μόνες τους δεν θα μπορέσουν να λύσουν το ενεργειακό μας πρόβλημα για πολλά χρόνια ακόμα.

 

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr