Skip to content

Ιστόλογος

Για το Λατομείο Καντάνου

 

Δήλωση του Γιώργου Αγοραστάκη εκπροσώπου της «Ανεξάρτητης Νομαρχίας», σε συνέντευξη τύπου 3-11-2007, για το λατομείο Καντάνου και σε απάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή

 

Λατομείο ΚαντάνουΗ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ» αναλαμβάνοντας την ευθύνη της Νομαρχίας Χανίων το 1999, βρήκε το Λατομείο Καντάνου να προϋπάρχει από το 1980 σε λατομικό χώρο 60 στρεμμάτων. Το 2006 που παρέδωσε την Νομαρχία στην νέα Αρχή, άφησε το λατομείο  Καντάνου αδειοδοτημένο με τον ίδιο λατομικό χώρο των 60 στρεμμάτων.

 

Καμιά απόφαση δεν λάβαμε για την επέκταση του Λατομείου και δεν θα μπορούσαμε να το κάνομε άλλωστε, αφού γι' αυτό αρμόδιες είναι οι κρατικές περιφερειακές υπηρεσίες και όχι η Νομαρχία. Ενέργειες για την επέκταση του λατομείου και μίσθωσης της δημόσιας γης, έγιναν στα πλαίσια της Περιφέρειας Κρήτης όπως αναλυτικά παρουσιάζονται στην από 1-11-2007 σχετική ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε η ίδια.

 

Ο ισχυρισμός επομένως του Πρωθυπουργού -κατά την συζήτηση του θέματος που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος στη Βουλή την 1-11-2007- ό,τι “η επέκταση του Λατομείου Καντάνου επετράπη επί της Νομαρχίας Κατσανεβάκη” διαψεύδεται και από την αρμόδια Περιφέρεια Κρήτης.

 

 

Προς την Εφημερίδα «Σεληνιώτικα Νέα»

 

Μια οφειλόμενη απάντηση στο Δήμαρχο Καντάνου για το Λατομείο Καντάνου

 

Στο φύλλο της εφημερίδας σας  «Σεληνιώτικα Νέα» της 2-10-2008 διάβασα τις δηλώσεις του Δημάρχου Καντάνου κ. Ευτύχη Δασκαλάκη για το λατομείο Καντάνου, οι οποίες έγιναν παρουσία του κλιμακίου Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα «… στις 20 Δεκεμβρίου 2006 που προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή ( Νομάρχης Κατσανεβάκης ) και με υπογραφή του τότε Αντινομάρχη Γιώργου Αγοραστάκη (Συνασπισμού και οι δύο ) χορήγησε άδεια εγκατάστασης και κατεργασίας αδρανών υλικών.» Στην θέση αυτή συνηγόρησε και ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης πρώην βουλευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ των άλλων, «…όχι όμως στις μικροπολιτικές με τον Αλαβάνο να έρχεται στην Κάντανο και να κάνει δηλώσεις τη στιγμή που ο Νομάρχης του Συνασπισμού έδωσε την άδεια λειτουργίας του λατομείου.»

 

Οι παραπάνω δηλώσεις δεν έγιναν από άγνοια, μιας και πολύ καλά και οι δύο γνωρίζουν πως και από ποιον αδειοδοτούνται τα λατομεία, αλλά από πρόθεση για να αποκρύψουν και να συγκαλυφτούν κυβερνητικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μεταθέτοντάς της στην προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή και σε αντανάκλαση στο Συνασπισμό, επειδή ενδιαφέρθηκε και παλεύει εναντίον της επέκτασης του λατομείου και για την προστασία του ιστορικού επαρχιακού δρόμου της Καντάνου. Το ίδιο άλλωστε έκανε και ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής στη Βουλή, για να αποσείσει τις ευθύνες από τις αποφάσεις και τις ενέργειες των κυβερνητικών οργάνων στην υπόθεση. 

 

Σε ότι μας αφορά, στη Νομαρχία εκλεγήκαμε δύο φορές με την παράταξη «Ανεξάρτητη Νομαρχία» και ασκήσαμε την διοίκηση της, τιμώντας πρώτα απ όλα τον τίτλο μας. Κρινόμαστε λοιπόν για τις θέσεις, τις ενέργειές και τα έργα μας και όχι άλλοι εξ’ αυτών. Ο Συνασπισμός μιας και δεν έχει ασκήσει κυβερνητική εξουσία, μπορεί να κριθεί για τις θέσεις που εκφράζει στα προβλήματα της Καντάνου και μόνο. Τα κυβερνητικά κόμματα όμως -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- που συμμετείχαν με το ένα ή τον άλλο τρόπο στην αδειοδότηση του Λατομείου και στην εξέλιξη του προβλήματός του θα πρέπει να κριθούν και για τις πράξεις τους.

 

Η θέση μας για το λατομείο καθορίστηκε δημόσια, ανοικτά και καθαρά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων το 2001, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα και εισηγήθηκε στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης για ένα λατομείο 59 στρεμμάτων στην Κάντανο κάτω από αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. Καμία αντίρρηση δεν εκφράστηκε πριν ή μετά σ’ αυτή την απόφαση, αντίθετα υπήρξε η επίμονη και επανειλημμένη προσπάθεια της τότε Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Κων/νου Κονταδά προκειμένου να αδειοδοτηθεί το Λατομείο.

 

Μάλιστα στην εν λόγω απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θέσαμε –μεταξύ των άλλων- ως όρο για λειτουργία του λατομείου, τη προστασία του παλαιού επαρχιακού δρόμου, ο οποίος όρος αφαιρέθηκε στην κοινή Υπουργική Απόφαση των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου, που υπογράφουν οι Γενικοί Γραμματείς ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καμπέλης και Ανάπτυξης κ. Γ. Αγραφιώτης. Αν δεν κάνω λάθος αυτοί οι Γ.Γ. ανήκαν σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όχι του Συνασπισμού. Επίσης στην ίδια απόφαση επεκτάθηκε η ισχύς της άδειας του λατομείου μέχρι τέλος του 2009, από το 2006 που είχε ορίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων.

 

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην συνέχεια το 2007 -όταν εμείς δεν είχαμε πλέον την ευθύνη της Νομαρχίας-, προέκυψαν από την προσπάθεια επέκτασης του λατομείου στα 347 στρέμματα και την καταστροφή τμήματος του παλαιού επαρχιακού δρόμου, τόσο με τις ενέργειες της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το λατομείο, όσο και τις ενέργειες της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου Καντάνου, που συνηγόρησαν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος Καντάνου να ξεκινήσει από τον εαυτό του και τις ευθύνες του, προσπαθεί να μας συκοφαντήσει βαφτίζοντας την άδεια της μηχανολογικής εγκατάστασης σε άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του λατομείου.

 

Οι άδειες που καθορίζουν την έκταση της λατόμευσης σε μια λατομική περιοχή, το πως θα γίνεται η λατόμευση, ποιοι θα είναι οι περιορισμοί και ποιοι οι όροι που πρέπει να τηρούνται, είναι η περιβαλλοντική άδεια και η άδεια εκμετάλλευσης, που εκδίδονται από Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς και οι οποίοι είναι γνωστοί ποιοι είναι και που ανήκουν και όχι από Νομάρχες και Αντινομάρχες. Έτσι έχει γίνει και με την αδειοδότηση του λατομείου Καντάνου.

 

Επίσης οι εκτάσεις των λατομείων τις οποίες ορίζει το Ελληνικό δημόσιο, μισθώνονται στους λατόμους μετά από διαγωνισμό, με αποφάσεις των κυβερνητικών Περιφερειαρχών. Και επειδή το πρόβλημα εντοπίζεται στην επέκταση του λατομείου έξω από τα 59 στρέμματα -αλλά και γιατί η ιδιοκτησία αυτής της έκτασης διεκδικείται από Καντανιώτες-, σημειώνω ότι την προκήρυξη για μίσθωση 356 στρεμμάτων  για το λατομείο Καντάνου (και όχι των 59) έκανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης (επί ΠΑΣΟΚ) και την μίσθωση ο Περιφερειάρχης (επί ΝΔ).

 

Συνδεδεμένο ζήτημα με την επέκταση του λατομείου δεν είναι μόνο η προστασία του παρακείμενου παλαιού επαρχιακού και ιστορικού δρόμου της Καντάνου, είναι και η απόσταση που πρέπει να τηρηθεί απ’ αυτόν, με βάση την νομοθεσία. Λατομείο σε μικρότερη απόσταση, από την προβλεπόμενη από το νόμο, δεν αδειοδοτείται. Εδώ θα ήταν ενδιαφέρον για τους Καντανιώτες να πει ο κ. Δασκαλάκης την θέση του γι’ αυτό το ζήτημα.

 

Χανιά 13-10-2008

Για την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ»

Γιώργος Αγοραστάκης

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr