Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Πολιτισμός, Ιστορία Ανοικτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο άλσος των Αγίων Αποστόλων
Ανοικτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο άλσος των Αγίων Αποστόλων

Ο Γιώργος Αγοραστάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη με επιστολές του προς το Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, τον Δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, τον Δήμαρχο Ν.Κυδωνίας κ. Μανόλη Σταματάκη, και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ Τμ. Δυτ.Κρήτης κ. Αντώνη Πιταριδάκη το 2007 & 8, τους ενημερώνει για την πρόταση του Συλλόγου για τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στους Αγίους Αποστόλους, και θέτει υπόψη τους το φάκελλο που δημιούργησε η προηγούμενη Νομαρχιακή αρχή του Γιώργου Κατσανεβάκη. Μεταξύ των άλλων σημειώνει:

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

Το Δεκέμβρη του 2005 η Γ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη αποφάσισε να προτείνει τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στους Αγίους Αποστόλους Χανίων.

 

Την πρόταση υιοθέτησε η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή Κατσανεβάκη. Την τεκμηρίωσε παραπέρα, αναθέτοντας την διερεύνηση της καταλληλότητας του χώρου, της χωροθέτησης και του μεγέθους του θεάτρου, σε ειδικό μελετητή για τα ανοικτά θέατρα τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Μάνο Περράκη και την υπέβαλε επισήμως στην συνέχεια στην τότε Υπουργό Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Σχετικές είναι οι από 9-5-2006, 7-7-2006 και 11-8-2006 επιστολές-υπομνήματα του Νομάρχη Χανίων κ. Γ. Κατσανεβάκη όπως και η επίσκεψή του στην Υπουργό Τουρισμού το Μάη του 2005.

 

Η πρώην Υπουργός Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά πρώτα κατά την επίσκεψή της στα Χανιά και στην Νομαρχία Χανίων την 11η Αυγούστου του 2006 δήλωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού βλέπει θετικά το αίτημα της δημιουργίας θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Αγίων Αποστόλων.

 

Επίσης αργότερα η ίδια Υπουργός, κατά το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο, 17 Ιουνίου 2007 ενώπιον του Πρωθυπουργού εξήγγειλε: «Και εδώ θα ήθελα να σας ανακοινώσω την απόφαση που πήραμε στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την δημιουργία του πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου Μίκης Θεοδωράκης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων».

 

Ακολούθησαν οι βουλευτικές εκλογές 2007 και τοποθετήθηκε νέος Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ο κ. Άρης Σπηλιοτόπουλος ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει για την υπόθεση. Σε μια ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Δραγασάκη για τους Αγ. Αποστόλους απάντησε αόριστα.

 

Τοπικά, ο σύλλογός μας, μετά την εκλογή των νέων Δημοτικών και Αρχών, ενημέρωσε τους Δημάρχους Χανίων και Νέας Κυδωνίας όπως και τον Νομάρχη Χανίων για την υπόθεση στις 13-3-2007 και ζήτησε την συνέχεια της υποστήριξης στην υπόθεση.

 

Ο Δήμος Χανίων συζήτησε πρόσφατα το θέμα στο Δημοτικό του Συμβούλιο και το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε θετικά και υποστηρίζει το αίτημα για τη δημιουργία ανοικτού Θεάτρου στους Αγ. Αποστόλους.

Επίσης θετικά έχει τοποθετηθεί και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων.

 Ανοικτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

...Διατυπώσομε συνοπτικά τις παρακάτω διευκρινήσεις για τον χώρο των Αγ.Αποστόλων και για την πρότασή μας για το ανοικτό θέατρο σ’ αυτόν:

 

1.         Το Υπουργείο Πολιτισμού με την αρ. ΥΠΠΟ/ΓΑΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/66776/3382/1-9-2005 απόφασή του κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο το 80% της περιοχής των Αγίων Αποστόλων. Στην περιοχή του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνονται οι τρεις χερσόνησοι από τη δυτική παραλία των Αγίων Αποστόλων μέχρι και την παραλία της Χρυσής Ακτής και καταλαμβάνει έκταση περί τα 450 στρέμματα. «Η οριοθετούμενη περιοχή –αναφέρει η απόφαση- πέραν των άλλων χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει (ιδιαίτερο φυσικό κάλλος,  ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον,  νεότερες ιστορικές μνήμες),  έχει αποδώσει σημαντικές αρχαιότητες. Συγκεκριμένα,  έχουν εντοπιστεί ίχνη μινωικής εγκατάστασης,  αρχαιολογικά στρώματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου,  κατάλοιπα παλαιοχριστιανικής βασιλικής,  ο ναΐσκος των Αγίων Αποστόλων,  καθώς και αρχαία λατομεία». Επίσης το Υπουργείου Πολιτισμού με την με αριθμό ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/42791/2578 π.ε./31-1-2002 απόφασή του, έχει χαρακτηρίσει αρχαιολογικό και το θαλάσσιο χώρο από τον όρμο του κάτω Γαλατά ως και τον πρώτο όρμο των Αγίων Αποστόλων. (Συνημμένα 7 - Αποφάσεις ΥΠΠΟ και αεροφωτογραφία χώρου)

 

Από τον αρχαιολογικό χαρακτηρισμό εξαιρούνται δύο τμήματα της έκτασης. Το ένα βρίσκεται στο κέντρο και νότια (στο χώρο του γηπέδου και ανατολικά) και το δεύτερο στο άκρο ανατολικά στην Χρυσή ακτή.

 

Με βάση αυτές τις αποφάσεις είναι αδύνατη πλέον η εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου εκποίησης και τουριστικής ανάπτυξης με την κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος για το υπόλοιπο της έκτασης. Η δημιουργία του θεάτρου σ’ αυτό το χώρο αποκλείει –κατά τη γνώμη μας- ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιας και το θέατρο δεν μπορεί να συνυπάρχει με άλλες χρήσεις και «αξιοποιήσεις» που κάποιοι θα επιθυμούσαν.

 

2.         Το Θέατρο χωροθετείται στο ελεύθερο από τον αρχαιολογικό χαρακτηρισμό νότιο-κεντρικό τμήμα της έκτασης, στο λοφίσκο πίσω από το υπάρχον γήπεδο. Έχοντας ως οδηγό τις φυσικές κλίσεις του εδάφους, το ανάγλυφο της περιοχής, την ορατότητα και τις φυσικές συνθήκες, το θέατρο χωροθετείται στο πρανές χαμηλού λοφίσκου, με σωστή εκμετάλλευση της φυσικής κλίσης, ώστε να επιτευχθεί η αρμονική ένταξη της όλης κατασκευής στο φυσικό περιβάλλον. Είναι μια δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με τις δεσμεύσεις του χώρου.

 

Η χωρητικότητα του θεάτρου με κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά και τεχνικά  προσεγγίστηκε στις 1500 θέσεις. Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στο σχεδιασμό ώστε, εκτός από την αρμονία που πρέπει να επιτευχθεί με τον περιβάλλοντα χώρο, το θέατρο να έχει πολλαπλές δυνατότητες χρήσης.

 

Είναι σημαντικό και πρέπει να τονιστεί ότι, ένα ανοικτό θέατρο δεν μπορεί να συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με άλλες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες και ως εκ τούτου προϋπόθεση δημιουργίας του είναι η ευρύτερη περιοχή του να είναι ελεύθερη. Τα ανοικτά θέατρα δημιουργούνται σε ελεύθερους χώρους απαλλαγμένους από θορύβους, φωτισμούς και άλλες ανταγωνιστικές ανθρώπινες δραστηριότητες.

 

Στην πρόταση που διατυπώσαμε συμπληρωματικά προτείνεται η αναστήλωση των ερειπωμένων στρατώνων ώστε να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικές εγκαταστάσεις για το θέατρο και ως κύριες για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό σε συνδυασμό με το θέατρο προτείναμε και την στέγαση του υπό δημιουργία Ιδρύματος «Μίκης Θεοδωράκης».

 

3. Η πρότασή μας για ανοικτό θέατρο στους Αγ. Αποστόλους έχει τριπλή σκοπιμότητα.

 

α. να ικανοποιηθεί μια μεγάλη ανάγκη των κατοίκων των Χανίων και να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα του πολεοδομικού συγκροτήματος Χανίων, που είναι δημιουργία ενός σύγχρονου ανοικτού θεάτρου. Το θέατρο της Αν. Τάφρου στην πόλη των Χανίων έχει εξαντληθεί, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις πολιτιστικές ανάγκες όλης της περιοχής και η πόλη δεν διαθέτει ελεύθερους χώρους για να εγκαταστήσει μια τέτοια δραστηριότητα. Ο Χώρος των Αγ. Αποστόλων χωροταξικά είναι ο βέλτιστος χώρος αφού βρίσκεται στο κέντρο της πυκνοκατοικημένης περιοχής των Χανίων. Μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τον τουρισμό μιας και βρίσκεται στην τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή του νομού. Η θέση ενός θεάτρου είναι κρίσιμος παράγοντας για την λειτουργία του.

Όλα τα ανοικτά θέατρα στη χώρα μας που βρίσκονται μέσα στις κατοικημένες περιοχές λειτουργούν με πρόγραμμα και πληρότητα την θερινή περίοδο. Όσα βρίσκονται μακρύτερα ή απόκεντρα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ή λειτουργούν περιστασιακά με μεμονωμένες εκδηλώσεις.

 

β. Μαζί με την κατασκευή πρέπει να οργανωθεί και ένα διεθνές Φεστιβάλ σε συνεργασία ή ενταγμένο στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ένα διεθνές φεστιβάλ σ’ αυτό το χώρο με το όνομα του διασημότερου Έλληνα του Μίκη Θεοδωράκη θα αποτελεί ένα δυνατό διακριτό γνώρισμα της περιοχής μας σε διεθνές επίπεδο.Ένα διεθνές φεστιβάλ μπορεί να λειτουργήσει μόνο σ’ ένα χώρο, που θα διαθέτει όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις για να μπορεί να συνδυάσει την λειτουργία όλων των τεχνών με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Προτείνεται να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος αφιερωμένος στην σύγχρονη Ελληνική καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία. Μια υποδομή που θα πλουτίσει και θα διαφοροποιήσει ποιοτικά την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής μας, που θα εμπλουτίσει και θα ισχυροποιήσει τον τουρισμό μας και την οικονομία της περιοχής μας, που θα συνδέσει τον τουρισμό με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, το πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο.

 

γ. Και τέλος, για να τιμηθεί όπως πρέπει και ταιριάζει ο Μίκης Θεοδωράκης στον τόπο καταγωγής του. Και αυτό που ταιριάζει στο Μίκη είναι ένα ανοικτό θέατρο στο οποίο να μπορεί να λειτουργήσουν όλα τα είδη της τέχνης του. Ανοικτά θέατρα υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα ορισμένα από τα οποία είναι αφιερωμένα στο Μίκη Θεοδωράκη, αλλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να υπάρξει πρόνοια κατά το σχεδιασμό ώστε το θέατρο όχι μόνο να είναι στην κατάλληλη θέση αλλά και να καλύπτει όλα τα είδη συναυλιών και παραστάσεων, από το αρχαίο θέατρο μέχρι την λαϊκή συναυλία, την συμφωνική συναυλία, το μπαλέτο, την όπερα κτλ.

 

Συνοψίζοντας,

 

Ο καταλληλότερος χώρος για την εγκατάσταση ενός ανοικτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» είναι ο χώρος των Αγ. Αποστόλων, καθ’ όσο βρίσκεται στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος πόλης και τουριστικής περιοχής και μπορεί να εξασφαλίσει όρους ποιότητας, πολιτιστικού επιπέδου, διεθνούς αναγνώρισης και οικονομικής βιωσιμότητας. Η πρόταση μας είναι η μόνη ρεαλιστική και εφικτή στα πλαίσια του καθεστώτος του χώρου και της βέλτιστης προοπτικής του,  από άποψη πολιτιστική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική. 

 

Μια τέτοια πρόταση,

·       Εξασφαλίζει το μέλλον του χώρου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και αναψυχής.

·       Είναι η μόνη δυνατή που μπορούν να συμφωνήσουν η πλειονότητα των Χανιωτών, οι φορείς τους και το Υπουργείο Τουρισμού και τα ΕΤΑ ΑΕ, στα οποία ανήκει ο χώρος.

·       Εξυπηρετεί τους γενικούς στόχους τουριστικής πολιτικής και είναι δυνατή στα πλαίσια του νομικού καθεστώτος της ιδιοκτησίας ΕΤΑ ΑΕ.

·       Και φυσικά συνδέει ισχυρά το όνομα Μίκης Θεοδωράκης με την Κρήτη στο τόπο καταγωγής του.»

 

Η Πολιτεία στο σύνολό της έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση στο μεγάλο δημιουργό και οφείλει ως αντίδωρο να ρυθμίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα θέματα των Αγ. Αποστόλων. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στην ευθύνη του οποίου υπάγεται ο χώρος πρέπει να δει ότι η τουριστική πολιτική του εξυπηρετείται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

 

Μετά τα παραπάνω είναι ανάγκη να επανέλθει το θέμα στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και την ΕΤΑ ΑΕ και να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα σ΄ ότι αφορά το χώρο και το αναφερόμενο θέατρο. Στην πορεία θα χρειαστεί να επιλυθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία του θεάτρου, την δημιουργία φεστιβάλ κτλ, για τα οποία είμαστε έτοιμοι να διατυπώσομε συγκεκριμένες προτάσεις.
 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr