Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Εκδόσεις, μελέτες Παρουσίαση του βιβλίου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»
Παρουσίαση του βιβλίου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

 

Ανάλυση της κρίσης

ΣΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Γ. ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ

Δημήτρης Μαριδάκης | 19.05.2010
Από αριστερά Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Γιώργος Νικολακάκης, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Κλάδος
  

Ένα εξαιρετικά επίκαιρο και χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης για την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κρίση των θεσμών και τα διάφορα σχέδια “διοικητικής μεταρρύθμισης”, αποτελεί το νέο βιβλίο του Γιώργου Αγοραστάκη “Πολιτεία, Δημοκρατία και Αυτοδιοίκηση” (εκδόσεις Πυξίδα), που παρουσιάστηκε προχθές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Με αφετηρία τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την οικονομική κρίση, ο συγγραφέας εξετάζει τις μεταβολές, που συντελούνται στο επίπεδο του εθνικού κράτος και των θεσμών του. Παράλληλα, αναλύει το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, την κρίση των θεσμών και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ενώ στο τρίτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση -με τις διαρκείς μεταβολές και παλινδρομήσεις- και αναδεικνύονται η ανάγκη και οι προϋποθέσεις για μια «δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης -που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Πυξίδα- ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε το βιβλίο πολύ επίκαιρο διότι -όπως διευκρίνισε- ο συγγραφέας ξεκινώντας από γενικές διατυπώσεις για την κρίση της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού καταλήγει στα τεκταινόμενα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνοντας κρίσιμες παρεμβάσεις για το αν η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα κύτταρο άμεσης δημοκρατίας και επαναφοράς της πολιτικής στο επίκεντρο της κοινωνίας: “Στο πλαίσιο αυτό ο συγγραφέας θέτει μια σειρά από προβληματισμούς για το ποιο είναι το άριστο μέγεθος των Δήμων ώστε να υπάρχει άμεση δημοκρατία, ενώ δεν θεωρεί de facto την κατάργηση των Νομαρχιών ότι δηλαδή “μπορεί να γίνει απότομα χωρίς να συζητήσουμε για αυτές”.

Ο αν. καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δήμαρχος Γουβών Ηρακλείου, Γιώργος Νικολακάκης, τόνισε ότι ο συγγραφέας αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση καθώς και τη θεωρητική και ιδεολογική του συγκρότηση κατάφερε να δώσει ένα ευσύνοπτο βιβλίο: “Νομίζω ότι δίνει κάτι το οποίο είναι σύντομο, εύληπτο και ουσιαστικό στα καίρια ζητήματα που αφορούν το τρίπτυχο πολιτεία, δημοκρατία και αυτοδιοίκηση. Είναι ένα βιβλίο, το οποίο μπορεί να διαβαστεί εύκολα τόσο από απλούς αναγνώστες όσο και από γνώστες των ζητημάτων”.

Ο πρ. δήμαρχος Ανωγείων Ρεθύμνου και πρ. πρόεδρος του Συνδέσμου Τ.Ε. Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης, Γιώργος Κλάδος, δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από το περιεχόμενο όσο και από την τεράστια βιβλιογραφία που αξιοποίησε ο συγγραφέας. Παράλληλα, ο κ. Κλάδος επεσήμανε ότι ο Γιώργος Αγοραστάκης παραθέτει ουσιαστικές θέσεις για μια συνολική αλλαγή της διοικητικής δομής της Ελλάδας, με ένα κράτος επιτελικού χαρακτήρα και μια αυτοδιοικητική αποκέντρωση χωρίς την οποία -όπως ανέφερε ο κ. Κλάδος- δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη χώρα μας.

Ο ίδιος ο συγγραφέας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ζούμε μια ιστορική περίοδο, πλούσια σε γεγονότα, ανατροπές και αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στο επίπεδο της πολιτικής και της οικονομίας όσο και της κοινωνίας. Ζώντας τον χώρο της Αυτοδιοίκησης τοπικά αλλά και κεντρικότερα στο συμβούλιο της ΕΝΑΕ προσπάθησα να προσεγγίσω τα θέματα της αυτοδιοίκησης σε μεγαλύτερο βάθος και να τα δω μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αναφοράς τους, δηλαδή τους θεσμούς του κράτους και των αλλαγών που συμβαίνουν με την παγκοσμιοποίηση. Αυτό που προτείνω είναι ότι πρέπει να διαβάσουμε τα γεγονότα σε μεγαλύτερο βάθος ώστε να βρούμε τις αιτίες και να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις. Αν δεν απαντήσουμε πειστικά σε μεγάλα, θεμελιώδη ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι η δημοκρατία, το εθνικό κράτος, οι θεσμοί του και η αυτοδιοίκηση, αν δεν δώσουμε πειστικές απαντήσεις στις αλλαγές που έχουν συμβεί και στο τι πρέπει να γίνει, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως κράτος και κοινωνία. Αυτό που χρειάζεται είναι περίσκεψη, εμβάθυνση στα θέματα και αποφασιστικότητα στις ενέργειες για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην πρόοδο του κράτους μας”.
 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr