Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Χωροταξία, Πολεοδομία Απαράδεκτο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού
Απαράδεκτο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού

Δελτίο τύπου της «Ανεξάρτητης Νομαρχίας» - ΕΝΑΕ

EXPT     Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ στις 21-1-2009, εισάχθηκε προς συζήτηση το αναθεωρημένο σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ εν’ όψη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας.

     Ο Γιώργος Αγοραστάκης, εκ μέρους της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο συνολικά «απαράδεκτο» και ζήτησε την απόσυρση και ριζική αναθεώρησή του.

     Το «νέο» σχέδιο που παρουσιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, -συνέχισε - παραμένει το ίδιο και απαράλλακτο, γενικό και αόριστο με το προηγούμενο και το οποίο συγκέντρωσε την σφοδρή αντίδραση από τις επιστημονικές και κοινωνικές οργανώσεις της χώρας. Το χωροταξικό σχέδιο αποφεύγει να προτείνει ρυθμίσεις για σοβαρά προβλήματα, όπως η εκτός σχεδίου τουριστική και παραθεριστική δόμηση, και η ανάπτυξη σε κορεσμένες περιοχές και περιοχές που κινδυνεύουν ήδη από εξάντληση των φυσικών πόρων. Στην πράξη έρχεται να ενισχύσει μια γενικευμένη ασυδοσία αποφεύγοντας να προτείνει όρια και περιορισμούς σε περιοχές (κορεσμένες ή μη) που κινδυνεύουν από γενικευμένη απαξίωση, αλλά και όρια στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη των υπόλοιπων περιοχών.

     Το μόνο τμήμα του Νομοσχεδίου που είναι σαφές, είναι εκείνο που εισάγει το τουριστικό real estate στην χωροταξία, κάτω από τον τίτλο «σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη μαζική ανέγερση παραθεριστικών χωριών προς πώληση ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000. Το νέο χωροταξικό θα οδηγήσει έτσι στη παραπέρα οικοπεδοποίηση των παραλιακών και άλλων -εκτός σχεδίου- εκτάσεων της χώρας και στην άλωση και οικοπεδοποίηση ακόμη και των προστατευόμενων περιοχών.

     Στην πραγματικότητα το χωροταξικό του Τουρισμού έρχεται να νομιμοποίηση και να τακτοποιήσει μεγάλα επιχειρηματικά real estate, που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει θέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας συγκεντρώνοντας τη γη σε μεγάλα μερίδια. Έρχεται να προωθήσει την εκτός σχεδίου δόμηση και την ιδιωτική πολεοδόμηση και να προσφέρει στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις -ελληνικές και ξένες- τη δυνατότητα να μετατρέψουν τις εκτάσεις που διαθέτουν σε οικόπεδα και με προκάλυμμα τη «συνδυασμένη ανάπτυξη» με ξενοδοχεία, να τις οικοδομούν και να μεταπουλούν τα σπίτια στην συνέχεια.

     Ο ρυθμίσεις αυτές θα ενισχύσουν παραπέρα τη κερδοσκοπία στην γη, θα καταναλώσουν τους περιορισμένους φυσικούς πόρους προς όφελος των πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και εις βάρος της τουριστικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου κάθε περιοχής.

     Ο ρυθμίσεις αυτές θα είναι πρώτ’ απ’ όλα επαχθείς για την τουριστική μας οικονομία. Στην Ισπανία με το  real estate στον τουρισμό, τα θύματα ήταν κυρίως δύο: το περιβάλλον και ο τουρισμός ο ίδιος. Από τη μια η τσιμεντοποίηση των ακτών της, επέφερε τεράστιες απώλειες στους φυσικούς πόρους πάνω στους οποίους στηριζόταν και η τουριστική της οικονομία και από την άλλη η τουριστική της υποδομή  έχασε σημαντικό μέρος από την πελατεία της στην ευρωπαϊκή αγορά. Σήμερα το 22% των τουριστών της Ισπανίας έχουν το δικό τους σπίτι και δεν χρειάζονται πλέον τις ξενοδοχειακές της υπηρεσίες. Στο ίδιο αποτέλεσμα θα οδηγηθούμε και στην Ελλάδα με τέτοιες ρυθμίσεις.

     Η χώρα μας έχει ανάγκη ενός χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεσματικού, ορθολογικού και αξιόπιστου που θα προωθεί την τουριστική ανάπτυξη, σεβόμενη το περιβάλλον. Ενός σχεδιασμού που θα αντιμετωπίζει την οικιστική αναρχία και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

     Τέλος, ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης ζήτησε την έντονη παρέμβαση της ΕΝΑΕ για την απόσυρση του νομοσχεδίου και την διαγραφή των διατάξεών για το «τουριστικό real estate», του άρθρου 9 με τις «σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού» και πρότεινε ως βασικά σημεία επανασύνταξης σε ένα νέο χωροταξικό τουρισμού, τα παρακάτω:

-Να προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την διάσπαρτη εκτός σχεδίου δόμηση.

-Να αποκλειστούν οι σύνθετες τουριστικές υποδομές από τις προστατευόμενες περιοχές και να διαχωριστούν οι τουριστικές επενδύσεις από παραθεριστική κατοικία

-Να ενσωματωθούν στις χωρικές κατευθύνσεις οι νομικές περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, όπως οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα διαχειριστικά σχέδια των προστατευόμενων περιοχών και παράκτιων περιοχών.

-Να προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για την αποσυμφόρηση των κορεσμένων τουριστικών περιοχών και να υιοθετηθεί η περιβαλλοντική «φέρουσα ικανότητα» ως κριτήριο για τις κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης.

 Αθήνα 21-1-2009

 

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr