Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2014 Τελική εκδήλωση της Ριζοσπαστικήε Συναργασίας Κρήτης
Τελική εκδήλωση της Ριζοσπαστικήε Συναργασίας Κρήτης Εκτύπωση E-mail

Ομιλία του Γιώργου Αγοραστάκη, υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, στην τελική προεκλογική εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης, Χανιά 16/5/2014

Φίλοι και φίλες, Χανιώτες και Χανιώτισσες

Βαδίζουμε στις εκλογές μ’ αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Η προεκλογική μας καμπάνια μας έδειξε ότι οι Χανιώτες, οι Κρητικοί είναι κοντά μας, επιδοκιμάζουν τις θέσεις μας κι αποδοκιμάζουν τις μνημονιακές πολιτικές.

Είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της μνημονιακής καταστροφής, που ο λαός μας μπορεί έστω και έμμεσα, να εκφράσει την γνώμη του για όσα έζησε τα 4 τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα μέσα από τις Ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, ο λαός μπορεί να τοποθετηθεί καθαρά πολιτικά και ν’ ανοίξει το δρόμο για τις γενικότερες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην χώρα.

Κοιτάξτε γύρω σας. Η Ελλάδα, η Κρήτη είναι πια ένας άλλος τόπος.

Χιλιάδες κατεστραμμένα νοικοκυριά και καταχρεωμένοι άνθρωποι.

Λουκέτα, δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, ανασφάλιστοι, νέοι στην ανεργία και στη μετανάστευση.

Τα δωρεάν δημόσια αγαθά, οι δημόσιες υποδομές ξεπουλιούνται, γίνονται αντικείμενα κερδοσκοπίας και για τη χρήση τους οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν το τίμημα.

Και στην Κρήτη τα πράγματα έχουν αρχίσει να δρομολογούνται προς αυτή τη κατεύθυνση. Στα Χανιά ξεκίνησαν με το ξεπούλημα του αεροδρομίου και ετοιμάζονται για τα λιμάνια, τους εθνικούς δρόμους, την ενέργεια, το νερό, τη δημόσια περιουσία, μέχρι και τις παραλίες.

Οι κυβερνητικοί πλασιέ του νεοφιλελευθερισμού παραδίδουν στην άπληστη κερδοσκοπία τα φιλέτα της Κρήτης, όλα τα δημόσια –κοινά αγαθά και χρεώνουν αποπάνω το λογαριασμό στους Κρητικούς.

Να λοιπόν ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών.

Την «επόμενη μέρα» θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Κρήτης για τα επόμενα 50 χρόνια. Αποφάσεις που θα δεσμεύσουν όχι μόνο τη ζωή μας, αλλά και των παιδιών και των εγγονιών μας.

Η σημασία λοιπόν αυτών των εκλογών είναι υπέρτερη όλων των προηγούμενων. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και κάθε πολίτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Κανείς σήμερα μετά από όσα έχουν συμβεί, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έμαθε, ή δεν ήξερε.

Αγαπητοί φίλοι,

Μας φτάνει σήμερα ν’ ακούμε τις απίθανες υποσχέσεις για την ανάπτυξη της Κρήτης, από αυτούς που έφεραν την καταστροφή;

Έφτασε στο σημείο ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, να διακηρύσσει ότι το δίλλημα των εκλογών είναι η συνέχιση ή όχι «της αναπτυξιακής πορείας της Κρήτης».

Τι πιστεύεται, ότι μας δουλεύουν; Όχι, δεν μας δουλεύουν, μας εμπαίζουν!

Μιλούν για «αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης» όταν αυτά τα 4 χρόνια –που κυβερνούν- η οικονομία της καταβαραθρώθηκε. Σε 4 χρόνια η Κρήτη έχασε το 1/4 της οικονομικής της δύναμης. Η Κρήτη που παραδοσιακά είχε το μικρότερο ποσοστό ανεργίας, σήμερα έφτασε το μέσο όρο της χώρας. Το 1/3 του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι. Εκεί που ως περιφέρεια είχε ανέβει στο παρελθόν στα υψηλότερα σκαλιά της Ευρώπης, έπεσε δια μιας στα χαμηλότερα.

Για ποια αναπτυξιακή πορεία και ποιο “successstory” μας μιλάτε κ. Αρναουτάκη;

Εδώ σας ταιριάζει η ρήση του Θουκυδίδη «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, υμείς άδετε…» κ. Αρναουτάκη.

Αγαπητοί φίλοι,

Μας φτάνει ν’ ακούμε ξανά αυτές τις κούφιες διακηρύξεις και τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ένα λαμπρό μέλλον, απ’ αυτούς που κατέστρεψαν τη ζωή μιας γενιάς; Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική υποκρισία.

Οι υποψήφιοι της συγκυβέρνησης έρχονται σήμερα να ξανασώσουν την Κρήτη φορώντας τώρα τη τήβεννο του «αυτοδιοικητικού». Ποιοι; Αυτοί που σαν υψηλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, ψήφισαν και υπέγραψαν τα πάντα. Μνημόνια, ξεπουλήματα, τροϊκανές εντολές.

Αυτοί που στην συνέχεια ήρθαν σαν αυτοδιοίκηση να τα εφαρμόσουν, να τα υπηρετήσουν πιστά χωρίς ν’ αντιδράσουν ποτέ και για τίποτα.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πάει μαζί, πάει πακέτο και πάνω και κάτω. Και στην Κυβέρνηση και στις Περιφέρειες.

Αγαπητοί μου φίλοι,

Το ξέρετε καλά: κάθε ψήφος προς αυτούς είναι μια ψήφος για τα ίδια και χειρότερα. Κάθε μέρα παραπάνω που θα μείνουν είναι μια μονάδα ανεργίας παραπάνω, ένα λιμάνι – αεροδρόμιο – δρόμος πουλημένος, κι άλλα μαγαζιά κλεισμένα, δεκάδες ακόμα φτωχοί, ανασφάλιστοι, χρεοφειλέτες.

Θα αφήσετε την Κρήτη σ΄ αυτά τα χέρια ή θα πάρετε την ευκαιρία που δίνουν οι εκλογές για να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορο; Να βγούμε έξω από το τέλμα που μας έβαλαν.

Εμείς είμαστε εδώ.

Δεν είμαστε μια κίνηση εναντίωσης και διαμαρτυρίας, αλλά μια κίνηση ανατροπής και δημιουργίας. Φιλοδοξούμε μαζί να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για την Κρήτη, που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο που βιώνουμε… Θέλουμε να βάλουμε τέλος στο κατήφορο.

Αν η Κρήτη πατήσει ξανά στα πόδια της τότε μπορούμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με άλλο ορίζοντα. Να κοιτάμε την ανάπτυξη αλλά πάντα προσηλωμένοι στα ίδια κριτήρια: τις ανάγκες των ανθρώπων και του τόπου, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισορροπημένη ανάπτυξη του νησιού.

Θα ρωτήσετε γιατί εμείς μπορούμε;

Επειδή δεν σκοπεύουμε να συμμαζέψουμε απλώς μια κακοφτιαγμένη συνταγή. Εμείς σας λέμε πως το πρόβλημα είναι η ίδια η συνταγή! Παντού όπου εφαρμόστηκε το δόγμα «οι ζημιές δημόσιες – τα κέρδη ιδιωτικά» υπήρξαν παρόμοια αποτελέσματα.

Θα πάμε λοιπόν κόντρα σ’ αυτό το μνημονιακό σχέδιο.

Εμείς λέμε: Μπορούμε να στηριχτούμε στα πλεονεκτήματα της Κρήτης. Μπορούμε να ανασυγκροτήσομε την οικονομία μας.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξομε τις ιδέες και το πρόγραμμα που έχουμε επεξεργαστεί και προωθούμε για μια άλλη πορεία της Κρήτης, για μια άλλη Κρήτη.

Όπως ήρθαν τα πράματα, ο πολιτικός μας χώρος –ο ΣΥΡΙΖΑ- είναι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα να μπει τέλος στην καταστροφή και να ανοίξει ο δρόμος για εναλλακτικές πολιτικές.

Μας ξέρετε καλά ακόμη κι αν δεν μας ψηφίσατε στο παρελθόν. Είμαστε παντού όπου οι αγώνες και οι αγωνίες των εργαζομένων έψαχναν το δίκιο τους, τη ζωή τους, το μέλλον των παιδιών τους. Έχομε υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση σ’ όλα τα επίπεδα. Στα Χανιά μιλάνε τα έργα μας, μιλάνε και οι σχέσεις μας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Σας καλούμε να 'ρθετε μαζί μας, να τραβήξαμε μπροστά σε μια νέα πορεία προς το μέλλον.

Σας καλούμε την Κυριακή να κάνομε το πρώτο βήμα, υπερψηφίζοντας τη Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης.

Γειά σας και με τη Νίκη!

alt

alt

alt

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr