Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2014 Υπάρχει μέλλον; - Το «μετά»
Υπάρχει μέλλον; - Το «μετά»

Άρθρο του Γιώργου Αγοραστάκη

Μια επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση της ζοφερής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της, παρουσιάζεται στην πρόσφατη Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του έτους 2014 του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η Έκθεση αποτελεί μία αναλυτική και τεκμηριωμένη επιστημονικά ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών και δημοσιονομικών πτυχών της ελληνικής οικονομίας, του μνημονιακού προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης, της απασχόλησης, της ανεργίας, των μισθών, των εργασιακών σχέσεων, της βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) και της εναλλακτικής κοινωνικο-οικονομικής και αναπτυξιακής στρατηγικής.

Τα στοιχεία σοκάρουν! Το κόστος της μνημονιακής προσαρμογής ήταν και παραμένει τεράστιο: ραγδαία μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ιστορικά υψηλό ποσοστό ανεργίας, αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, δραματική επέκταση της φτώχειας, καταστροφή των μικρομεσαίων, αποεπένδυση και συρρίκνωση του παραγωγικού και τεχνολογικού δυναμικού, αποδόμηση και αποδιάρθρωση του δημόσιου τομέα της οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, άνιση αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος, ιδιαίτερα, του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

alt

Η μνημονιακή πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα είχε σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις όπως καταδεικνύεται από την ύφεση (-25%) και την ανεργία (27,8% Α' τρίμηνο 2014, ΕΛΣΤΑΤ). Σήμερα στην Ελλάδα εργάζονται πού λιγότεροι (1,2 εκατ. άτομα) απ αυτούς που δεν εργάζονται. Οι επιπτώσεις αυτές δεν αποτελούν παράπλευρες απώλειες της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας -όπως παρουσιάζεται από τους κυβερνώντες- αλλά είναι παράγωγα των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών «οι οποίες ουσιαστικά έχουν «φυλακίσει» τους πόρους της οικονομίας στο έλλειμμα και το χρέος, στερώντας από πόρους τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση», σημειώνει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης. Οι μνημονιακές πολιτικές είναι αυτές που επέβαλαν στην ελληνική οικονομία το καθοδικό σπιράλ του θανάτου.

Το φοβερό είναι -όπως η μελέτη του ΙΝΕ αποδεικνύει- ό,τι η συνέχιση αυτού του δρόμου συνεπάγεται ότι η ελληνική οικονομία δεν θα συνέλθει ποτέ και θα μείνει στάσιμη στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, για μια εικοσαετία. Με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5-4%, υπολογίζει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθουν τα πράγματα στην προ του 2009 κατάσταση (ανεργία 9,5%, εισόδημα κτλ).

Είναι κατάδηλο πλέον το αδιεξόδου των ασκούμενων πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης, της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας, κλπ καθώς και η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της νεοφιλελεύθερης πορείας στο πλαίσιο ενός νέου μείγματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος παραγωγικής-τεχνολογικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Είναι αποδεδειγμένο και τεκμηριωμένο πολλαπλά ό,τι η επιβολή από τους δανειστές των πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης οδήγησε την ελληνική οικονομία σε χαμηλά επίπεδα, εκτός των άλλων, απασχόλησης, παραγωγής, κατανάλωσης, επενδύσεων, μισθών, συντάξεων και γενικότερα των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα το ζήτημα είναι αν ο ελληνικός λαός θα αποδεχτεί την συνέχιση αυτής της πορείας, που συνεπάγεται για τις επόμενες δεκαετίες ό,τι θα παγιωθεί ως κανονική και «φυσιολογική» κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων το σημερινό επίπεδο ή θα αποφασίσει να ανατραπεί αυτή η πορεία και θα εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική. Βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά στο μεταίχμιο μιας αμείλικτης πραγματικότητας. Πρέπει να αποφασίσομε οριστικά με ποιους θα πάμε και ποιους θ΄ αφήσουμε. Και όχι μόνον αυτό, πρέπει να γίνουμε συμμέτοχοι των εξελίξεων και όχι παρατηρητές και κριτές τους. Πρέπει να πάρομε τις υποθέσεις μας στα χέρια μας και να δράσομε όλοι μαζί.

Για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση, συσπείρωση πάνω σε πολιτικούς στόχους και αγώνας όλων. Εδώ τώρα χρειάζεται πολύ δουλειά.

Μετά τα τέσσερα χρόνια παραγωγικής και κοινωνικής καθίζησης, τα βασικά ερωτήματα είναι δύο κατά την γνώμη μας. 

1. Ποιο είναι το νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία και θα την οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάκαμψη.

2. Ποιες είναι οι εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θα την οδηγήσουν σε ανάκαμψη της παραγωγής και της απασχόλησης, σε μείωση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών, σε αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, των επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές και στην ανασύσταση του κοινωνικού κράτους;

Ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον…

alt

Μια αναλυτική παρουσίαση της Έκθεσης στον «ιστόλογο»:>

http://www.istologos.gr/neotera/2014/933-ine#.VCW3PlJxmUk

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr