Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2014 Κοντά στο νου κι η γνώση
Κοντά στο νου κι η γνώση

του Γιώργου Αγοραστάκη 16/10/2014

Σε εκτόξευση τα spread, σε ελεύθερη πτώση οι χρηματιστηριακές μετοχές. Tώρα τρεις μέρες, τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων ανέβηκαν άνω του 8% και ο χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 11,62%.

Η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου οδηγείται από φιάσκο σε φιάσκο και μαζί …τη χώρα σε αδιέξοδο. Το τελευταίο «αφήγημα» του κ. Σαμαρά, το τελευταίο παραμύθι ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, «βγαίνομε από το μνημόνιο & βγαίνομε στις αγορές» κατέληξε στο να πετύχει το αντίθετο και οι αγορές να βγουν από μόνες τους από την Ελλάδα. Κι όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, ο Σαμαράς βρήκε την εξήγηση. Ο Τσίπρας φταίει!

Κάθε τόσο και λιγάκι το ίδιο παραμύθι, όπου να ‘ναι και θα βγούμε στις αγορές. Θα βγαίναμε το 2012, μετά μας είπαν το 2013, μετά το 2014, και τώρα στις αρχές του 2015, αρκεί να εφαρμοστούν τα μέτρα και μετά τα άλλα μέτρα και πάει λέγοντας.

Από κοντά και οι μοιρολογίστρες. Δεν έχομε σωτηρία! Είμαστε εγκλωβισμένοι στα μνημόνια για πολλά, πολλά χρόνια. Που θα βρούμε τα λεφτά. Δε μας δανείζει κανείς κτλ. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση παρά το «σφάξε με Αγά μ’ ν’αγιάσω».

alt

Ας το πάρουν όλοι απόφαση. Η Ελλάδα δεν μπορεί εις τον αιώνα τον άπαντα, να ξεπληρώσει το χρέος της. Δεν μπορεί ούτε μόνη της να το ξεπληρώσει, ούτε διαρκώς να δανείζεται για να το εξυπηρετεί. Εάν δεν διακανονιστεί λοιπόν το χρέος με διαγραφή / κούρεμα / επιμήκυνση κι όποιος άλλος συνδυασμός κριθεί αναγκαίος, σωτηρία δεν υπάρχει! Μόνο όταν η χώρα απεμπλακεί από τις άμεσες υποχρεώσεις του χρέους, και η οικονομία της πάρει μπροστά και σταθεί στα πόδια της, μπορεί να επιστρέψει ένα μέρος από τα δανεικά. Αυτό που το καταλαβαίνουν όλοι, δεν μπορεί να το καταλάβει ο Σαμαράς;

alt

Μόλις προχτές η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε ότι το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 174,9% του ΑΕΠ πέρυσι, από 156,9% του ΑΕΠ το 2012, από 171,3% του ΑΕΠ το 2011, 146% του ΑΕΠ το 2010 και 120% το 2009. Μόλις προ ημερών ο Σαμαράς στη Βουλή διακήρυττε πάλι -στη διαπασών- ότι το «χρέος είναι βιώσιμο» και ότι κινδυνολογεί ο Τσίπρας και πριν «αλέκτωρ φωνήσαι» ήρθαν τα μαντάτα από τις αγορές! Τελικά οι κυβερνήτες μας είναι τόσο φτηνοί, τόσο μοιραίοι και τόσο λίγοι που είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν ακόμα κι αυτό το πρόγραμμα που υπηρετούν. Είναι γαντζωμένοι με τις καρέκλες τους και δεν διστάζουν να κάνουν τη χώρα «γη Μαδιάμ» προκειμένου να μην τις χάσουν.

Προχθές, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, την ώρα που το Χρηματιστήριο βούλιαζε και τα spreads των ελληνικών ομολόγων είχαν ξεπεράσει το 7%, κινδυνολογούσε εκ νέου με ακραίο τρόπο για τις τράπεζες, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην κεντρική γραμμή της, να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να συκοφαντήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, δύο εβδομάδες μετά τη διαρροή Σαμαρά πως "αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες" και την προαναγγελία του Αδ. Γεωργιάδη ότι "θα πάρει τα λεφτά του από την Ελλάδα αν πέσει η κυβέρνηση", η Σ. Βούλτεψη επισήμανε χθες πως "δεν θέλει και πολύ να κλείσει το ΑΤΜ εάν πάει ο κ. Τσίπρας και κάνει τις παλικαριές του στην Ευρώπη". Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, η κ. Βούλτεψη προεξόφλησε κατάρρευση των τραπεζών και bank run εφόσον έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολύ επικίνδυνοι οι άνθρωποι!

Ας το καταλάβουν όλοι.

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr