Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2015
του 2015
Εγκάρδιες Ευχές! Εκτύπωση E-mail

alt

 
Που πάμε; Εκτύπωση E-mail

Οι χρονιάρες μέρες βοηθάνε να κάνει κανείς τους λογαριασμούς του/τους απολογισμούς του. Το “που πάμε;”, και το “τώρα τι κάνουμε;” είναι στο μυαλό όλων…

Η απαίτηση των Κοινοτικών –προ ημερών- για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιλάμβανε το ονομαζόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με τον εκβιασμό της μη έγκρισης της δόσης του 1 δις, αποτελεί ένα πολύ κακό οιωνό για το μέλλον. Εάν οι δανειστές κάνουν χρήση της διάταξης του τρίτου μνημονίου που προβλέπει -όπως γράφτηκε- ό,τι «Οι ελληνικές αρχές θα συμβουλεύονται και θα συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου προτού ολοκληρωθούν σε νομοθετηθούν», σημαίνει ό τι η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον θα βρίσκεται κάτω από ένα διαρκή εκβιασμό. Όπως γινόταν και στο παρελθόν, κάθε τρεις μήνες, κάθε φορά που είναι να δοθεί μια δόση θα εκβιάζουν μ’ αυτό τον τρόπο. . Αυτό σημαίνει ότι εμμέσως έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του βέτο στους ελληνικούς νόμους, και ότι έτσι εξασφαλίζουν την κηδεμονία τους και πάνω στην αριστερή διακυβέρνηση...

Περισσότερα...
 
Η συλλογική απογοήτευση Εκτύπωση E-mail

altΧτες, το χειρότερο πράγμα ήταν ο φόβος, σήμερα είναι η απογοήτευση.

Υπάρχει ένα παλιό τραγούδι, το «Χριστούγεννα» του Φοίβου Δεληβοριά, που λέει:

«Δεν περιμένω όμως τίποτα πια
Τον Αι Βασίλη απλώς τον λέγαν μπαμπά
Κι είν’ ένας πρώην Έλλην αριστερός
Ένας θνητός
Με τ’ όνειρό του δίχως στέγη καμιά…»

Οι στίχοι αυτοί απηχούν την κατάσταση σήμερα…

Περισσότερα...
 
Το άκρον άωτον της κυνικότητας, ΔΝΤ: “κάναμε λάθος αλλά συνεχίζουμε”. Εκτύπωση E-mail

Πνίξαμε την Ελλάδα για να σώσουμε την Ευρώπη

του Γιώργου Αγοραστάκη

altΜε ένα, κυνικό, «mea culpa» το ΔΝΤ παραδέχτηκε ανοιχτά και επίσημα το μεγάλο έγκλημα του σε βάρος της Ελλάδος το 2010. Η έκθεση του ΔΝΤ, που εγκρίθηκε από το ΔΣ του Ταμείου στις 7 Δεκεμβρίου και δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει πλήρως τα αδιέξοδα της υποκριτικής εμμονής των δανειστών στη συνταγή της λιτότητας και αναγνωρίζει ευθέως και απερίφραστα ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Συνεχίζοντας την υποκρισία και την κυνικότητα δεν προτείνει τη διόρθωση της συνταγής αλλά επιβάλει την συνέχισή της: «Κάναμε λάθος, αλλά συνεχίζουμε», είναι συνοπτικά το μήνυμα της έκθεσης του ΔΝΤ.

Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, επεχείρησε με άρθρο που ανάρτησε στο blog του «Ταμείου», να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δώσει απαντήσεις στην κριτική που δέχεται ο ίδιος, το Ταμείο κι η τρόικα για τις αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Τα ίδια επιχειρήματα αναμασεί και η έκθεση του ΔΣ του Ταμείου…

Περισσότερα...
 
Βουλευτικές Εκλογές - Σεπτέμβρηw 2015 Εκτύπωση E-mail

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

alt

Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος Αρχείου
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (BE_SEPT2015_CHANIA_.pdf)Βουλευτικές Εκλογές - Σεπτέμβρης 2015ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ530 Kb
Περισσότερα...
 
Η «παραγωγική ανασυγκρότηση» & το τέλος των ιδεοληψιών και των ψευδαισθήσεων Εκτύπωση E-mail

του Γιώργου Αγοραστάκη

Έχομε γίνει μονότονοι εδώ και καιρό να επαναλαμβάνομε ό,τι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα προέχει άμεσα η διευθέτηση του χρέους και παράλληλα η «παραγωγική ανασυγκρότηση» της οικονομίας. Με τον όρο «παραγωγική ανασυγκρότηση» εννοούμε μια επανάσταση που πρέπει να γίνει στην οικονομία (*).

Για τη διευθέτηση του χρέους υπάρχει ήδη ένας προσανατολισμός από την «συμφωνία», την οποία θα κρίνει ο λαός στις εκλογές. Μένει το θέμα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» για την οποία πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα όλα τα κόμματα μέσα από τα προγράμματά τους.

Περισσότερα...
 
Περί της δημοκρατίας σήμερα… Εκτύπωση E-mail

Μπροστά στο δίλημμα: ξαφνικός θάνατος (άτακτη χρεωκοπία και κατάρρευση της οικονομίας) της χώρας ή συμβιβασμός μ’ υποχώρηση από τις αντιμνημονιακές θέσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε το συμβιβασμό. Πρόκειται για μια μεγάλη κι ιστορική απόφαση, την οποία βεβαίως πήρε η απελθούσα κυβέρνηση. Τώρα, αυτή την απόφαση καλούνται να επικυρώσουν ή όχι οι Έλληνες πολίτες στις βουλευτικές εκλογές της 20/9.

Με τα νέα δεδομένα που προκύψαν από τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση έπραξε σωστά και δημοκρατικά και προσέφυγε στον Ελληνικό λαό, για να αποφασίσει για την περαιτέρω γραμμή πλεύσης. Αν η Κυβέρνηση δεν προσέφευγε στην λαϊκή ετυμηγορία και συνέχιζε να κυβερνά εφαρμόζοντας τη συμφωνία, δηλαδή ένα άλλο πρόγραμμα από αυτό για το οποίο ψηφίστηκε, θα μιλούσαμε για ανωμαλία και δημοκρατική εκτροπή.

Μοιάζει λοιπόν τελείως ακατανόητο αυτοί που διαφωνούν με το περιεχόμενο της συμφωνίας μαζί να διαφωνούν και να μην θέλουν τις εκλογές…

Γιώργος Αγοραστάκης

1/9/2015

 
To πρόγραμμα εκδηλώσεων Εκτύπωση E-mail

alt

 
Η ιερή ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία Εκτύπωση E-mail

alt

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα λες και δεν διαφέρει σε τίποτα από την «Ιερά Συμμαχία» του Μέτερνιχ του 19ου αιώνα. Δεν πρόκειται για «ρητορικό σχήμα», αλλά για ιστορική πραγματικότητα. Όπως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση των τραπεζιτών και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού δεν θέλει κυβερνήσεις που να αντιστέκονται στην πολιτική της λιτότητας, έτσι και τότε δεν ήθελαν φιλελεύθερες φωνές. Σε άρθρο του στο ΠΑΡΟΝ ο Γ.Λεονταρίτης παράθεσε ένα εκπληκτικό ιστορικό ντοκουμέντο: Στο Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στο Τροπάου, στην τελική δήλωση της 15ης Νοεμβρίου του 1820, αναφέρονται τα εξής:

Περισσότερα...
 
Στο τέλος του παιγνιδιού… Εκτύπωση E-mail

Του Γιώργου Αγοραστάκη

untitled-4 72mΟι Έλληνες περιμένουν υπομονετικά, στωικά, χωρίς διαμαρτυρίες, να πέσει η αυλαία των διαπραγματεύσεων, αφού κατανοούν πως το δράμα που τόσον καιρό ζουν ολοκληρώνεται με ελάχιστες πιθανότητες να προκύψει μια συνολική ανατροπή.

Οι Έλληνες στην παρούσα συγκυρία δείχνουν ειλικρινή ανοχή στη κυβέρνηση της χώρας, κατανοούν ότι είναι ουτοπικό να ζητούν να εκπληρώσει όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ειδικά στον τομέα των παροχών. Άλλωστε δεν έχει φανεί καμιά αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή και πέραν της μνημονιακής που καταψήφισαν στις εκλογές και που επαναφέρουν συγκεκαλυμμένα σήμερα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Η έξοδος από το Ευρώ εξακολουθεί να τρομάζει, μιας και δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις.

Περισσότερα...
 
Ο βρόχος ανάδρασης Εκτύπωση E-mail

altΣτην πρώτη του ομιλία, στα βάθη της Μεγάλης Ύφεσης το 1933, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin Roosevelt είπε στους Αμερικανούς ότι, «Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος." Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο πρόβλημα μας -την εποχή της ύφεσης- «βρίσκεται στο μυαλό μας». Ο Πρόεδρος Roosevelt αντιμετώπισε επιτυχώς την κρίση, με μέτρα που απαντούσαν στο «φόβο» της κρίσης, που είχε παραλύσει την οικονομία των ΗΠΑ...

Περισσότερα...
 
Επέτειος 2015 της «Μάχης της Κρήτης» Εκτύπωση E-mail

Κλείνομε το αφιέρωμα στην επέτειο της «Μάχης της Κρήτης» με μια αιτιολογία.

Δώσαμε έκταση φέτος στο θέμα γιατί:

1./Πιστεύομε ότι οι μνήμες έχουν εξασθενίσει, υπάρχει άγνοια κι αδιαφορία για τέτοια θέματα που καθορίζουν την ύπαρξή μας και την συνέχεια μας ως κοινωνία και ως χώρα. Το γεγονός ότι οι Έλληνες ανέδειξαν 3ο κόμμα ένα νεοναζιστικό μόρφωμα λέει πολλά. Το γεγονός ό,τι ακόμα και σε μαρτυρικά χωριά με δεκάδες εκτελεσμένους, υπήρξαν άνθρωποι -πιθανόν και συγγενείς τους- που ψήφισαν νεοναζιστικά, αποτελεί «ύβρη» για την οποία εμείς οι υπόλοιποι δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι.

2./Παρατηρούμε ότι η Γερμανική ηγεσία δείχνει σαν να μη διδάχτηκε τίποτα από την ιστορία. Η πολιτική του Γερμανικού κράτους στις μέρες μας, αποσκοπεί ξανά στην κυριαρχία στην Ευρώπη. Ανομολόγητα εκφράζεται με το "Deutschland über alles" («Η Γερμανία πάνω απ' όλα»). Πιθανόν είναι μια πρόδρομη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει πάλι την Ευρώπη σε περιπέτειες.

3./Διαπιστώνουμε ότι η Γερμανική ηγεσία δεν αναγνωρίζει έμπρακτα τα εγκλήματα που διέπραξε η προκάτοχή της στη ναζιστική περίοδο στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει. Ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης και δε διαπραγματεύεται, ούτε χρωστάει τίποτα.

4./Διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι Γερμανοί, σε συνεργασία δυστυχώς με Έλληνες, προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να θεωρήσουν τους Κρητικούς συνυπαίτιους στη σφαγή τους, ή «από λάθος θύματα» στη σύγκρουση Γερμανίας - Αγγλίας. Προσπαθούν να θέσουν σε ίση μοίρα κατακτητές και κατακτημένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ. Και όχι μόνον… (για συναφή θέματα επιφυλασσόμαστε να επανέλθομε στο μέλλον).

Τα θέματα του αφιερώματος για τη «Μάχη της Κρήτης» μπορεί να σόκαραν. Σίγουρα βλέπω συγκίνησαν. Ας μη μείνομε όμως εκεί…

Φίλοι/Φίλες υπάρχομε χάρις στην θυσία αυτών των ανθρώπων. Η δικαίωσή τους (που λέμε παρακάτω) θα υπάρξει μόνον από μας. Δικαίωση είναι να κρατήσομε ψηλά τις προγονικές αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν Είναι ένα χρέος διαρκές, διαυγές, ανόθευτο κι αδιαπραγμάτευτο για τον/την καθένα/καθεμιά μας.

Περισσότερα...
 
«Όσοι μαύροι σταυροί στις πόρτες, τόσοι άντρες σκοτωμένοι. Κάποτε τέσσερεις και πέντε στην ίδια πόρτα…» Εκτύπωση E-mail

Η περιοδεία του Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη για την καταγραφή της βαρβαρότητας των Γερμανών και μια ραδιοφωνική ομιλία του

altΚαλοκαίρι του 1945. Ο Καζαντζάκης, μαζί με δυο μεγάλους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τον Ιωάννη Κακριδή και τον Ιωάννη Καλιτσουνάκη, με γραμματέα το Κωνσταντίνο Κουτουλάκη, γυρίζουν στην Κρήτη τους τόπους της καταστροφής.

Ανάλαβαν να καταγράψουν τις ωμότητες των Γερμανών στην Κρήτη. Αποτελούν την «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», την οποία συγκρότησε με διαταγή του ο τότε πρωθυπουργός Πέτρος Βούλγαρης. Περιοδεύουν απ’ τη μια μέχρι την άλλη άκρη του νησιού και καταγράφουν ανθρώπινα δράματα και καταστροφές.

Η καταγραφή ξεκινάει στις 29 Ιουνίου 1945 και ολοκληρώνεται στις 6 Αυγούστου. Επισκέπτονται 76 πόλεις, χωριά και οικισμούς, συναντούν χιλιάδες πονεμένους, μα ατρόμητους και περήφανους ανθρώπους. Δεν καταφέρνουν να φτάσουν παντού. Αμέσως μετά παραδίδουν έκθεση στην κυβέρνηση. Έκθεση όμως που ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

Περισσότερα...
 
Έγκλημα χωρίς τιμωρία Εκτύπωση E-mail

Επέτειος «Μάχη της Κρήτης» 2015

Οι εκτελέσεις των αμάχων…

Περισσότερα...
 
Νέμεσις για την ύβρι των μνημονίων! Εκτύπωση E-mail

imageswfjckd78 72 mΕπιτέλους «πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής» για την επιβολή των μνημονίων!

Ευχόμαστε γρήγορα και σ’ ανώτερα!... με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής!

Διαφωνούμε για τα "πιο πριν", γιατί πριν από το "πιο πριν" υπάρχει το πιο πριν, υπάρχει δηλαδή το φταίνε οι προηγούμενοι. Για τους προηγούμενους και τα σκάνδαλά τους να συσταθούν άλλες εξεταστικές επιτροπές.

Ακολουθεί η πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή με τις υπογραφές των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Περισσότερα...
 
Ότι και να γίνει, Τρόϊκα τέλος! Εκτύπωση E-mail

Η Τρόικα ήταν ο Κέρβερος που κρατούσε την Ελλάδα στον Άδη της λιτότητας!...

Περισσότερα...
 
Η πρώτη πολιτική - συμβολική κίνηση του Τσίπρα ως πρωθυπουργού Εκτύπωση E-mail

altΤο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή επισκέφτηκε ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων για να αποτίσει φόρο τιμή στους εκτελεσθέντες στο σκοπευτήριο κατά την Κατοχή.

Μια συμβολική κίνηση με ισχυρό μήνυμα προς τα μέσα και τα έξω...

Περισσότερα...
 
Καλή ψήφο! Εκτύπωση E-mail

alt

 
Το τελειωτικό κτύπημα στον εμπορικό κόσμο των Χανίων Εκτύπωση E-mail

altΣτο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, την Τετάρτη 14/1/2015, συζητήθηκε το θέμα της ίδρυσης υπερκαταστήματος λιανικού εμπορίου της πολυεθνικής εταιρεία Η&Μ (Ηennes & Mauritz), στο εμπορικό κέντρο των Χανίων επί του κτιρίου ΟΤΕ επιφάνειας 2.304 τ.μ.

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ψήφισε θετικά για την ίδρυση του εν λόγω καταστήματος. Η Ριζοσπαστική Συνεργασία και ο περιφερειακός σύμβουλος Χανίων Γιώργος Αγοραστάκης καταψήφισαν την αναφερόμενη πρόταση.

Ο κ. Αγοραστάκης στην τοποθέτησή του ανάφερε τα εξής: «Μετά τα ανεπανόρθωτα πλήγματα που δέχτηκε και ο εμπορικός κόσμος των Χανίων από τις μνημονιακές πολιτικές, μετά τα εκατοντάδες λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας, έρχεται και αυτή η πρόταση για την ίδρυση ενός τεράστιου υπερκαταστήματος στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης, για να αποτελειώσει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Είναι βεβαιωμένο και στην πόλη των Χανίων ότι οι ξένες πολυεθνικές αλυσίδες συγκεντρώνουν την εμπορική δραστηριότητα και οδηγούν στο κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις και στην ανεργία το προσωπικό τους. Στο δίλλημα λοιπόν, μεταξύ των συμφερόντων των ξένων πολυεθνικών και των Χανιωτών εμπόρων όπως και της τοπικής οικονομίας, εμείς τασσόμαστε με τους Χανιώτες και καταψηφίζουμε την ίδρυση του αναφερόμενου καταστήματος».

 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Εκτύπωση E-mail

alt

 


Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr