Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2015 Βουλευτικές Εκλογές - Σεπτέμβρηw 2015
Βουλευτικές Εκλογές - Σεπτέμβρηw 2015

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

του Γιώργου Αγοραστάκη

Για την εξαγωγή των κατάλληλων πολιτικών συμπερασμάτων από τις πρόσφατες εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των αποτελεσμάτων και των εκλογών του Γενάρη του 2015, ανά εκλογικό τμήμα και αθροιστικά ανά Δήμο, τα οποία και συγκρίνονται μεταξύ τους.

alt

Το πολιτικό σύστημα και το εκλογικό σώμα μέσα στην κρίση διαμορφώθηκε σε νέες βάσεις -τελείως διαφορετικές από τις παλαιότερες, πριν την κρίση-. Η μεταβολή αυτή συντελέστηκε και αποτυπώθηκε τμηματικά στις εκλογές του Μάη 2012, του Ιούνη 2012, και των Ευρωεκλογών 2014. Η ελληνική και η Χανιώτικη κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά.

Οι εκλογές ορόσημο που σηματοδοτούν τη ριζική αλλαγή που έχει συντελεστεί στην κοινωνία είναι οι βουλευτικές του Μάη του 2012.

Οι επόμενες εκλογές ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις νέες σταθερές που διαμορφώθηκαν ή τις τάσεις που υπήρχαν στο εκλογικό σώμα. Οι εκλογές του Γενάρη του 2015 έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή και καταβαράθρωσαν τα τότε κυβερνητικά κόμματα.

Οι πρόσφατες εκλογές (Σεπτέμβρης 2015) ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον νέο πολιτικό συσχετισμό που καταγράφηκε το Γενάρη.

 

Το σημαντικότερο πρόβλημα που καταγράφεται είναι η μεγάλη αποχή. Στα Χανιά έφτασε το 43,5% αυξημένη κατά 8,2% από το Γενάρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την ηγεμονία του, παρά το γεγονός της διάσπασης του και της συμφωνίας με τους δανειστές. Οι απώλειές του είναι μικρές και κατευθύνθηκαν προς την αποχή και τη ΛΑΕ. Στα Χανιά οι απώλειες μετρούνται σε 5.860 ψήφους ή σε 1,4%. Εκλέγει δε -λόγω εκλογικού νόμου- 4 βουλευτές.

Η ΛΑΕ, που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ, στα Χανιά έλαβε από ένα τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα, 4% και 3154 ψ.

Η Νέα Δημοκρατία είχε περαιτέρω απώλεια -από το Γενάρη- στα Χανιά 2516 ψ        ή -0,4%. Συνέχισε την κατιούσα και βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ παρ’ ότι δηλώνουν αύξηση, στην πράξη αθροίζουν τους ψήφους που πήραν με τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς, όπως εμφανίστηκαν στις εκλογές του Γενάρη. Έχουν αύξηση 161 ψ. ή 1%.

Η Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι η ηγεσίας της είναι υπόδικη και ο αρχηγός της ομολόγησε την πολιτική ευθύνη του κόμματος του στην δολοφονία Φύσα, αύξησε τους ψήφους και τα ποσοστά του στα Χανιά. Έλαβε 4829ψ (+958 ψ.) και 6,1% (+1,8%). Το γεγονός αυτό καταγράφει και το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα του Νομού και της χώρας. Ειδικά σ’ ένα νομό με άμεσες και νωπές μνήμες των εγκλημάτων του ναζισμού, γεμάτο από μαρτυρικούς τόπους, μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να επιβραβεύεται εκλογικά αποτελεί ιστορική ύβρη.

Το ΠΟΤΑΜΙ που είχε το Γενάρη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα (λόγω εντοπιότητας του αρχηγού του) κατατροπώθηκε στις εκλογές κι έχασε την μισή του εκλογική δύναμη. Απώλεσε 5.994ψ και -5,9%. Έτσι φαίνεται ως διάτων αστέρας χωρίς κανένα μέλλον.

Το ΚΚΕ βρέθηκε ακριβώς στα ίδια.

Οι ΑΝΕΛ είχαν μια σημαντική απώλεια -2.265ψ ή -2,1% γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται και απώλειες στο ψηφοδέλτιο του.

Τέλος η ψήφος αθροιστικά στα μικρότερα κόμματα (πλην της νέας ΛΑΕ) δείχνει μια αύξηση περί τους 800ψ, που την καρπώθηκε η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

 

Ακολουθούν πίνακες με ανάλυση ποσοστών κομμάτων και συγκρίσεις ανά Δήμο και εκλογικά τμήματα (για τις ακραίες περιπτώσεις).

Διευκρίνιση τα αναφερόμενα ποσοστά, αντιστοιχούν στα γενικά ποσοστά κάθε εκλογής Σεπτέμβρη και Γενάρη.

 

 

Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος Αρχείου
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (BE_SEPT2015_CHANIA_.pdf)Βουλευτικές Εκλογές - Σεπτέμβρης 2015ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ530 Kb
 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr