Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2016 Στο μεταίχμιο της ιστορίας
Στο μεταίχμιο της ιστορίας

Άρθρο του Γιώργου Αγοραστάκη

Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας ιστορικής περιόδου. Ο κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη αλλάζει και ‘μείς βρισκόμαστε στη μέση της ιστορικής δίνης. Η χώρα μας βρίσκεται πάλι μπλεγμένη σε πολιτικές και κοινωνικο-οικονομκές αλλαγές μεγάλης, διεθνούς εμβέλειας.

Καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση τεράστιων διαστάσεων μαζί με την προηγούμενη (την οικονομική). Όπως βρέθηκε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και καλείται να διαχειριστεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα για το οποίο μάλιστα δεν έχει καμιά ευθύνη.

alt

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, της Ένωσης, της Αλληλεγγύης, των ανθρωπιστικών Αξιών, των διεθνών συμφωνιών καταρρέει, κι αντίθετα η περιχαράκωση των κρατών, τα κλειστά σύνορα, και η ακροδεξιά στροφή των λαών κερδίζουν έδαφος. Η Ευρώπη μέρα με τη μέρα αλλάζει. Μια άλλη Ευρώπη ξημερώνει.

Η Ελλάδα ως οργανωμένη πολιτεία και ο ελληνικός λαός, σ΄ αυτές τις συνθήκες έδειξαν ωριμότητα κι ανωτερότητα. Και μπορεί προς το παρόν να έσωσαν τα προσχήματα της και την τιμή της Ευρώπης, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά. Δυο κρίσεις μαζεμένες -για να αντιμετωπιστούν- ξεπερνούν κατά πολύ τις εσωτερικές δυνατότητες της χώρας. Γι’ αυτό χρειάζεται ενότητα, στρατηγική και πολιτική συμμαχιών. Θα ήταν ολέθριο σφάλμα να μας απομονώσουν, όπως επιδιώκουν ορισμένες χώρες. Μια στραβή και η χώρα μας μπορεί να βρεθεί σε πλήρη αστάθεια και κατάρρευση.

Εδώ, για να περάσομε αυτό το κάβο με τις μικρότερες απώλειες, δεν χωράνε πολιτικές μικρότητες, εύκολες κατηγορίες, προφάσεις, φτηνές δικαιολογίες, και κλαψουρίσματα. Εδώ χρειάζεται ψυχραιμία, ευθύνη, ενότητα, και μεγάλες θυσίες από όλους. Τίποτα και για κανένα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο. Νησίδες περιχαράκωσης είτε γεωγραφικά είτε τομεακά δεν υπάρχουν κι όσοι τις επιζητούν δεν έχουν καταλάβει ακόμα τίποτα. Ό,τι είχαμε στο μυαλό μας μέχρι πρόσφατα ό,τι σχεδιάζαμε κι ό,τι ελπίζαμε, δεν υφίσταται. Όσο νωρίτερα το πάρουν κάποιοι απόφαση τόσο το καλύτερο.

Όλοι πρέπει να έχομε συναίσθηση της ευθύνης και πρώτα απ΄ όλους η Αριστερά. Της έπεσε ο ιστορικός κλήρος να ηγηθεί της χώρας στην πιο δύσκολη περίοδο της νεώτερης ιστορίας της. Η αποστολή της είναι εθνική και η τυχόν αποτυχία της θα είναι εθνική αποτυχία. Μ΄ αυτό το πνεύμα και μ΄ αυτή την ευθύνη πρέπει να πορευτούμε.

Η Ελλάδα κατά τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο αποτελεί μια ειδική και μοναδική περίπτωση στον κόσμο που έγινε ο καταλύτης γενικότερων εξελίξεων. Πρόσφατα, επίσης, ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ βασιζόμενος στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας και τις επιδράσεις που είχαν στην παγκόσμια ιστορία, από την ανεξαρτησίας της μέχρι σήμερα, διατύπωσε μια παραπλήσια ερμηνεία της ελληνικής ιστορίας, δίνοντας έμφαση στην ιδιάζουσα πρωτοποριακή της διάσταση. «Εδώ και 200 χρόνια» υποστήριξε, «η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων», «ανοίγοντας το δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης» (σχετικές αναφορές γίνονται και στο βιβλίο του Στ. Καλύβα, Καταστροφές & θρίαμβοι).

Με άλλα λόγια το ιστορικό πεπρωμένο της Ελλάδας την καλεί να οδηγήσει και πάλι τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Θέλουμε να ελπίζομε ό,τι αυτό θα συμβεί σε θετική κατεύθυνση και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Στο χέρι όλων μας είναι.

Γιώργος Α.

24.3.2016

Υ.Γ. Για ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασα εδώ στο παρελθόν δεν είμαι βέβαιος σήμερα για την ορθότητά τους, μετά τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο. Έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται θέλει διαρκώς ξαναδιάβασμα, οι στόχοι και η δράση πρέπει να επανεξεταστούν απ’ την αρχή. Η παρατήρηση αυτή -κατά τη γνώμη μου- ισχύει για όλους.

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr